afera od 160 milijuna

Kako su zarađivali Škugor i ekipa: Kupovali plin od Ine za 19,5 eura, prodavali i po 346 eura!

21.08.2024 u 13:09

Bionic
Reading

USKOK je u srijedu, nakon dvogodišnje istrage, podigao optužnicu protiv sedmero osumnjičenih u jednoj od najvećih afera u povijesti Hrvatske. Tereti ih se da su trgujući s plinom na nezakonit način zaradili gotovo 160 milijuna eura

Prema optužnici Uskoka 'mastermaind' cijele operacije bio je bivši direktor Sektora trgovine prirodnim plinom u Ini Damir Škugor.

'Pobočnici' bili su Škugorov otac Dane, bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, bivša direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić, direktor tvrtke EVN Croatia Plin Vlado Mandić i bivši rukovoditelj Prodaje plina i energije Ine Stjepan Leko, koji je bio Škugorov zamjenik.

Oštetili Inu za gotovo 160 milijuna eura

Tužiteljstvo ih tereti da su plin koji su kupovali od Ine prodavali po deseterostrukoj cijeni i time počinili niz kaznenih djela – od zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca.

Prema optužnici Uskoka osumnjičena sedmorka ostvarila je nezakonitu odbit veću od 158 milijuna eura.

Tako ogromnu zaradu ostvarili su temeljem sklopljenog ugovora s Inom, odnosno Plinarom istočna Slavonija (PIS), preko koje je tvrtka OMS - Ulaganje kupovala plin od Ine po fiksnoj cijeni od 19,46 eura po megavat-satu, dok je potom plin prodavala na tržištu tvrtki u inozemstvu po cijeni i do 346,36 eura po megavat-satu.

Velike ovlasti Škugora u Ini

Plin im je prodavala izravno i Ina, i to od prosinca 2021., a sve to na temeljem ugovora koji je s OMS - Ulaganjem u listopadu te godine u ime Ine zaključio upravo Damir Škugor, koji je imao ovlaštenja zaključivati ugovore do vrijednosti od čak 20 milijuna eura.

Škugor je sve unaprijed dogovorio s osnivačem tvrtke OMS - Ulaganje Goranom Husićem i direktoricom PIS-a Marijom Ratkić, dok se Josip Šurjak kasnije uključio.

Šurjak je naknadno preuzeo udio u OMS - Ulaganju te se najveći dio više milijunske zarade slijevao na njegov račun.

Škugor je, pak, sumnjaju istražitelji, unaprijed organizirao da njegov otac, umirovljenik iz Šibenika, dobije od Šurjaka ponomoć za raspolaganje sredstvima na Šurjakovu računu te je novac kontinuirano prebacivao na svoj račun. A Damir Škugor imao je punomoć za očev račun.

Plin su prodavali tvrtki u Luksmebrugu

U spornim ugovorima o kupnji plina koje je OMS - Ulaganje imalo s PIS-om i Inom nije bilo nikakve zaštitne klauzule, tako da su cijelo vrijeme od 2021. do kolovoza 2022. neovisno o ogromnom rastu cijena plina na svjetskom tržištu nabavljali Inin plin po spomenutoj fiksnoj cijeni. Kupljeni plin su, pak, prodavali po tržišnim cijenama na relevantnim platformama za trgovinu plinom, i to tvrtki DXT International iz Luksemburga.

OMS - Upravljanje tako je tijekom 2021. i 2022. kupilo plin od Ine, izravno ili preko PIS-a, koji je platio nešto više od 29 milijuna eura. A za isti taj plin od tvrtke iz Luksemburga uprihodili su 187,6 milijuna eura, odnosno ostvarili su zaradu od 158,2 milijuna eura.

  • +6
Zagreb: Damir Škugor, jedan od osumnjičenih u aferi INA, izlazi iz Remetinca Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Taj se novac, sukladno dogovoru Škugora i Husića, trebao rasporediti na račune pod njihovom kontrolom u omjeru 80,5 posto za Škugora i 19,5 posto za Husića.

Najveći dio zarade slijevao se na Šurjakov račun

Kako ne bi bilo vidljivo da se enormna korist od prodaje plina INA-e slijeva na Škugorove račune koji je kao direktor u INA-i bio zadužen za prodaju plina, Škugor je Husićem, Šurjakom i svojim ocem Danom dogovorio način na koji će se isplaćivati njegov dio.

Najveći dio zarade, za određenu nagradu, slijevao se na Šurjakov račun. Škugor je, pak, sumnjaju istražitelji, unaprijed organizirao da njegov otac, umirovljenik iz Šibenika, dobije od Šurjaka punomoć za raspolaganje sredstvima na Šurjakovu računu te je novac kontinuirano prebacivao na svoj račun. A Damir Škugor imao je punomoć za očev račun.

Uskok je detektirao imovinu okrivljenika koja potječe od malverzacija s plinom u Hrvatskoj i inozemstvu. Blokirano je ukupno oko 109 milijuna eura od čega 103 milijuna eura u novcu, dva milijuna eura u udjelima u fondovima i kriptovalutama, četiri milijuna eura u nekretninama i 300 tisuća eura u vozilima.

velik posao

U istrazi presnimljeno 3500 gigabajta podataka

Uskok je, ne otkrivajući identitete optuženika, izvijestio da se radilo o složenoj istrazi tijekom koje su ispitani brojni svjedoci, proveden je niz vještačenja -  telekomunikacijsko vještačenje, dva knjigovodstveno-financijska vještačenja u okviru kojih je pregledano oko 250 računa, tri informatička vještačenja te vještačenje iz područja energetike - tržišta plina.

'Nadalje su izvršene pretrage i analiza 39 raznih tehničkih uređaja koji su od okrivljenika oduzeti prilikom pretraga njihovih domova i drugih prostorija (prijenosna računala, mobiteli, serveri, uređaji za pohranu podataka) s kojih je presnimljeno oko 3.500 GB podataka.

Također su putem međunarodne pravne pomoći ispitani svjedoci, pribavljeni bankovni podaci i provedene privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi', priopćio je Uskok.