SVE VIŠE PROBLEMA

Kina prvi put od 1950-ih diže dob za odlazak u mirovinu. Građani su bijesni

13.09.2024 u 17:29

Bionic
Reading

Kina će prvi put od 1950-ih 'postepeno podizati' dob za odlazak u mirovinu. Zemlja se suočava sa starenjem stanovništva i smanjenjem mirovinskog proračuna. Najviše zakonodavno tijelo u zemlji odobrilo je u petak prijedloge za povećanje zakonske dobi za mirovinu s 50 na 55 godina za žene na fizičkim poslovima i s 55 na 58 godina za žene u uredskim poslovima. Muškarci će umjesto sa 60 u mirovinu odlaziti sa 63 godine. Trenutne dobne granice za mirovinu u Kini su među najnižima na svijetu

Prema planu koji je usvojen u petak, promjene će stupiti na snagu 1. siječnja 2025. godine, a dob za mirovinu će se povećavati svakih nekoliko mjeseci tijekom sljedećih 15 godina, izvijestili su kineski državni mediji. Prema izvještaju državne novinske agencije Xinhua, odlazak u mirovinu prije zakonske dobi neće biti dozvoljen, iako će radnici moći odgoditi mirovinu za najviše tri godine.

Počevši od 2030. godine, zaposlenici će morati više doprinositi sustavu socijalne sigurnosti kako bi ostvarili pravo na mirovine. Do 2039. godine, morat će imati 20 godina uplaćenih doprinosa kako bi dobili mirovinu. Kineska Akademija društvenih znanosti je 2019. godine procijenila da će glavni državni mirovinski fond zemlje ostati bez novca do 2035. godine, i to prije nego što je pandemija Covida-19 dodatno negativno utjecala na kinesko gospodarstvo.

Plan za povećanje dobi za mirovinu i prilagodbu mirovinske politike temelji se na 'sveobuhvatnoj procjeni prosječnog životnog vijeka, zdravstvenog stanja, strukture stanovništva, razine obrazovanja i ponude radne snage u Kini', izvijestila je Xinhua. Međutim, najava je izazvala skepticizam i nezadovoljstvo na kineskom internetu.

'U sljedećih deset godina, doći će još jedan zakon koji će odgoditi mirovinu do 80. godine', napisao je jedan korisnik na kineskoj društvenoj mreži Weibo. 'Kakva jadna godina! Sredovječni radnici suočeni su sa smanjenjem plaća i povećanjem dobi za mirovinu. Oni koji su nezaposleni sve teže pronalaze posao', dodao je drugi korisnik.

Neki su komentatori rekli kako su očekivali ovu najavu. "Ovo je bilo očekivano, nema puno za raspravljati. Muškarci u većini europskih zemalja odlaze u mirovinu s 65 ili 67 godina, dok žene s 60. To će postati trend i u našoj zemlji," napisao je jedan korisnik Weibo-a.

Kineska populacija smanjuje se već drugu godinu zaredom 2023. godine, dok stopa nataliteta nastavlja padati. U međuvremenu, prosječni životni vijek porastao je na 78,2 godine, priopćili su dužnosnici ranije ove godine. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, gotovo trećina kineskog stanovništva – oko 402 milijuna ljudi – bit će starija od 60 godina do 2040. godine, što je porast u odnosu na 254 milijuna iz 2019. godine.

Demografska kriza

Uslijed usporavanja gospodarstva, smanjenja državnih beneficija i desetljećima duge politike jednog djeteta, Kina se suočava s demografskom krizom, napisala je ranije ove godine BBC-jeva kineska dopisnica Laura Bicker. Kineski mirovinski fond ostaje bez sredstava, a zemlji ponestaje vremena za izgradnju dovoljno velikog fonda za skrb o rastućem broju starijih osoba.

U idućih deset godina, oko 300 milijuna ljudi, trenutno u dobi od 50 do 60 godina, napustit će kinesku radnu snagu. To je najveća starosna skupina u zemlji, gotovo jednaka veličini stanovništva Sjedinjenih Američkih Država.