jednostavan zakon

Krava je sve manje, a potražnja raste: Cijene maslaca odlaze u nebesa

02.09.2024 u 09:15

Bionic
Reading

Maslac bi u Njemačkoj uskoro mogao biti skuplji nego ikada prije. Razlog za to je sve manje krava i poljoprivrednih obrta u cijeloj zemlji, pa bi tako njegove cijene ove jeseni mogle porasti na novu rekordnu razinu

Cijena pakiranja maslaca od 250 grama u Njemačkoj već godinu dana konstantno raste.

Stručnjaci sada pretpostavljaju da će mu cijena uskoro premašiti prethodnu najvišu razinu s kraja 2022. godine, a brendirani proizvodi uskoro bi mogli koštati oko četiri eura. U prosincu prije dvije godine maslac neke robne marke stajao je 2,29 eura dok su oni brendirani koštali najmanje 3,49 eura za 250 grama. Nakon toga su cijene maslaca pale, piše tagesschau.de.

Nedavno su, međutim, ponovno značajno porasle. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, maslac je u srpnju ove godine bio skuplji za 33 posto nego prije godinu dana.

Prema mišljenju stručnjaka Grocery Newspapera, vjerojatno će doći do daljnjih poskupljenja ove jeseni te će rekordna cijena biti premašena najkasnije do listopada. Ako u rujnu opet dođe do njenog rasta, to će biti već sedmo poskupljenje u godinu dana.

Broj muznih krava u Njemačkoj u konstantnom je padu. Kako pokazuju podaci Saveznog ureda za poljoprivredu i hranu, broj mliječnih krava diljem Njemačke prošle godine je pao za oko 96.900 grla u odnosu na 2022.

Ukupno je trenutno u Njemačkoj bilo oko 3,7 milijuna mliječnih krava. Time se nastavlja trend koji traje od 2014. godine.