RAST GOSPODARSTVA, ALI ...

Na svjetskim burzama oprez, moguće povećanje kamata Feda

01.11.2015 u 10:30

Bionic
Reading

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer je američki Fed poručio da je do kraja godine moguće povećanje kamatnih stopa, a ulagače nisu oduševili ni kvartalni poslovni rezultati kompanija

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,1 posto, na 17.663 boda, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 2.079 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 5.053 boda. To je bio već peti tjedan zaredom kako su ti indeksi porasli.

Najviše su, više od 1 posto, cijene dionica na Wall Streetu skočile u srijedu, kada su čelnici Feda, nakon dvodnevne sjednice ostavili ključne kamatne stope nepromijenjene na rekordno niskoj razini od oko nula posto i poručili da je u prosincu moguće povećanje kamata jer će gospodarstvo nastaviti umjereno rasti.

Iz te poruke ulagači su zaključili da su čelnici banke uvjereni da je rast gospodarstva dovoljno snažan da izdrži povećanje kamata, što je pozitivno utjecalo na tržišta.

No, u posljednja dva dana tjedna burzovni su indeksi izgubili dio tih dobitaka jer su zaredali slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je tromjesečju porastao za 1,5 posto na godišnjoj razini, manje od očekivanih 1,6 posto i znatno sporije u odnosu na 3,9-postotni rast u prethodnom kvartalu.

Premda mnogi analitičari smatraju da je usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva privremeno i da bi se u četvrtom kvartalu mogao ubrzati, ulagači su posljednjih dana oprezni.

'Fedu će biti teško opravdati povećanje kamata u vrijeme kada prihodi, potrošnja i inflacija slabe. Nakon najnovijih podataka, manje je vjerojatno da će Fed povećati kamate u prosincu', kaže Jay Morelock, ekonomist u tvrtki FTN Financial.

Ulagači su bili oprezni i zbog toga što kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni. Premda su nešto bolji od očekivanja, i dalje se očekuje pad zarada u trećem tromjesečju na godišnjoj razini.

Nakon što je otprilike 60 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijska izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je njihova dobit u proteklom tromjesečju bila 1,7 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju. To je manji pad zarada u odnosu na 4 posto, koliko se očekivalo prije desetak dana.

Unatoč mršavom rastu u proteklih tjedan dana, u cijelom listopadu burzovni indeksi na Wall Streetu ostvarili su najveći mjesečni skok od listopada 2011. godine.

Dow Jones skočio je u posljednjih mjesec dana 8,5 posto, dok je S&P 500 osvojio 8,3, a Nasdaq indeks 9,4 posto, što se ponajviše zahvaljuje oporavku cijena dionica u energetskom i rudarskom sektoru.

Time su ti indeksi nadoknadili sve gubitke iz trećeg tromjesečja, kada su zbog grčke dužničke krize, slabosti kineskog gospodarstva, pada cijena nafte i strahovanja ulagača od povećanja kamata u SAD-u, zabilježili najveći kvartalni gubitak od 2011. godine.

'Ovakav mjesečni skok vjerojatno nećemo vidjeti tako skoro. Listopad je donio odskok cijena nakon njihovog prethodnog pada', kaže Marshall Gause, direktor u fondu Geneva Fund Partners.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,3 posto, na 6.361 bod, a pariški CAC 0,5 posto, na 4.897 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,5 posto, na 10.850 bodova.

I na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao, za 1,4 posto, na 19.083 boda.