upozorenje iz EP-a

'Nesigurnih i opasnih proizvoda treba se riješiti što prije, a trećina potrošača to ne radi'

12.01.2022 u 18:01

Bionic
Reading

Trećina potrošača u Europskoj Uniji nastavlja koristiti povučeni proizvod unatoč obavijesti o opozivu, čime se izlaže ozbiljnim sigurnosnim rizicima, upozorio je jučer europarlamentarac Tomislav Sokol nakon održane sjednice Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta

'Europska Unija ima najbolje razrađene sigurnosne standarde što se tiče sigurnosti proizvoda na svijetu, međutim, situacija još uvijek nije idealna. Najveći problem su proizvodi uvezeni iz trećih država, poput Kine, te proizvodi koji se uvoze i prodaju preko interneta - tu su potrebne puno jače kontrole. Novi zakonodavni paket koji je dio strategije za zaštitu potrošača će riješiti taj problem. Važno je i da potrošači budu bolje informirani o mogućnostima koje imaju, da saznaju koji su proizvodi nesigurni i opasni, i da se takvih proizvoda riješe prije nego što ugroze njihovo zdravlje', rekao je Sokol u emisiji HTV-a Studio 4 u javljanju iz Bruxellesa.

Ističe kako su ukupne štete od neispravnih proizvoda u EU prošle godine iznosile preko 19 milijardi eura, dok su troškovi zdravstvene skrbi onih koji su pretrpjeli ozljede radi nesreća od takvih proizvoda na godišnjoj razini preko 6 milijardi eura.

'Problem je što potrošači nedovoljno koriste mogućnosti da saznaju koji su proizvodi povučeni s tržišta. Postoji web stranica 'Safety Gate', gdje se mogu naći informacije o svim proizvodima koji su povučeni s tržišta, i razlog zašto su povučeni', objasnio je Sokol i dodao kako su se u posljednje vrijeme na listi povučenih proizvoda pronašle dječje igračke, velika količina neispravnih zaštitnih maski, ali i drugi proizvodi.

Situacija s pandemijom COVID-a u 2020. godini utjecala je na povećanje prodaje proizvoda preko interneta, što je uzrokovalo i veći broj uvezenih neispravnih proizvoda.

'Tu su puno manje kontrole i puno veće mogućnosti manipulacije. To ćemo kroz novi prijedlog uredbe o sigurnosti proizvoda riješiti. Natjerat ćemo digitalne platforme, koje služe kao posrednici prilikom prodaje, pa puno jače kontroliraju što zapravo prodaju i da budu suodgovorni ukoliko neispravan proizvod bude prodan preko njihove platforme', napomenuo je.

Novi zakonodavni paket, nada se Sokol, trebao bi stupiti na snagu krajem ove godine, čime će se uvelike povećati kontrole sumnjivih proizvoda iz trećih država.

U slučaju da kupac utvrdi da u svojem kućanstvu ima proizvod koji je povučen s tržišta, objašnjava Sokol, to može prijaviti državnom inspektoratu.

'Ako se utvrdi da se radi o neispravnom proizvodu, oni ga mogu vratiti proizvođaču, odnosno prodavatelju, i potraživati ili zamjenski proizvod ili novčanu naknadu. Ukoliko su pretrpjeli neku štetu, imaju pravo na naknadu štete zbog neispravnog proizvoda', dodao je.

Građani sve više žele znati o hrani koju konzumiraju i žele detaljnije informacije o nutritivnoj vrijednosti i podrijetlu hrane. Novim zakonom je definirano je da se hranidbena vrijednost proizvoda mora jasno istaknuti na prednjoj strani ambalaže.

'Sustav će biti puno transparentniji nego što je bio do sada', istaknuo je Sokol te dodao kako će konkretne promjene na policama i na prehrambenim proizvodima građani moći vidjeti kroz iduću godinu ili dvije.

Sokol je naglasio kako pitanje različite kvalitete istog proizvoda na različitim tržištima još uvijek nije riješeno – radi se o proizvodima s istom ambalažom i etiketom koji nemaju isti okus u, primjerice, Hrvatskoj i Njemačkoj.

'Nažalost smo propustili šansu da takve prakse apsolutno zabranimo i to ćemo morati rješavati u idućem razdoblju. Trenutačno pravno uređenje na razini Europske Unije je takvo da proizvođači mogu u pojedinačnim slučajevima dokazivati da postoje različiti objektivni razlozi zašto su proizvodi različitog sastava. Smatramo da to pruža jako veliki prostor za manipulaciju i da je to neprihvatljivo, te da je zbog toga potrebno takvu praksu apsolutno zabraniti. Puno je posla, ali puno se već i napravilo. Poboljšanja su vidljiva, i vjerujem da ćemo do kraja ovog mandata imati vrlo pozitivne rezultate', zaključio je Sokol.