TEŽAK UTEG

Njemačke i francuske banke nagomilale 230 milijardi eura nenaplativih kredita

13.10.2017 u 15:03

Bionic
Reading

Njemačke i francuske banke zajedno su nagomilale gotovo 230 milijardi eura nenaplativih kredita, pokazuju podaci regulatora, razotkrivajući razmjere problema koji pritišće eurozonu u cjelini

Ukupan iznos nenaplativih kredita u dva vodeća gospodarstva eurozone približio se time talijanskih 260 milijardi eura, primjećuje Reuters.

Ujedno razotkriva razmjere problema koji pogađa cijelu Europu iako se banke u Francuskoj i Njemačkoj s njime nose puno lakše zahvaljujući znatno manjem udjelu nenaplativih kredita u njihovom ukupnom kreditnom portfelju.

Nakon Italije, čije su banke na kraju ožujka u bilancama bilježile 262 milijarde eura nenaplativih kredita, najveći su iznosi redom zabilježeni u Francuskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

 

U Francuskoj su iznosili 160 milijardi eura, u Španjolskoj 139 milijardi a u Njemačkoj 69 milijardi eura.

Slika se mijenja kada se u obzir uzme udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju. Prema tom kriteriju prvo mjesto zauzima Grčka s gotovo polovinom kredita koji nisu servisirani tri mjeseca, pokazuju podaci Europske agencije za banke (EBA).

U Italiji i Irskoj oni čine otprilike jednu osminu, a u Francuskoj manje od četiri posto.

Nastojanja Europske središnje banke (ECB) da 'počisti' tisuću milijardi eura nenaplativih kredita naišla su na žestok otpor talijanskih ali i njemačkih zastupnika u Europskom parlamentu, primjećuje Reuters, zaključujući da problematični krediti prerastaju u najveći izazov za ECB-ov odjel bankovne supervizije.