Muraba Veil

Novo građevinsko čudo u Dubaiju: Supertanki neboder širok kao samo jedan stan!

24.10.2024 u 20:46

Bionic
Reading

U Dubaiju, gradu poznatom po spektakularnim građevinskim projektima i luksuznom načinu života, priprema se izgradnja jedne od najneobičnijih građevina na svijetu, nazvane Muraba Veil

Muraba Veil bit će neboder visok impresivnih 380 metara, no ono što ga izdvaja nije samo visina, već njegova širina od samo 22,5 metara.

Luksuzni stanovi i jedinstveni sadržaji

Usprkos tome, Muraba Veil imat će 131 stambenu jedinicu, s raznolikim rasporedom od dvije do pet spavaćih soba. Svaki stan protezat će se cijelom širinom zgrade, čime će se osigurati maksimalna iskoristivost prostora.

Inspirirani tradicionalnim arapskim kućama, stanovi će biti organizirani oko unutarnjih dvorišta, obogaćenih zelenilom koje stvara hladovinu, čime će se stvoriti prirodna i ugodna atmosfera unutar moderne građevine.

No luksuz Muraba Veila ovdje ne završava. Zgrada će ponuditi niz ekskluzivnih sadržaja za svoje stanovnike, uključujući privatni spa centar, restoran, galeriju, teren za padel i kino.

Veo od čelika – arhitektonsko čudo

Španjolska arhitektonska tvrtka RCR Arquitectes, dobitnica prestižne Pritzkerove nagrade, stoji iza ovog inovativnog projekta. Dizajn Muraba Veila temelji se na konceptu slojevitosti, gdje prvi sloj zgrade predstavlja 'veo' izrađen od nehrđajućeg čelika. On nije samo estetski element – porozan je i reaktivan, reflektirajući različite nijanse neba tijekom dana, čime stvara dinamičnu i živu fasadu koja se mijenja ovisno o vremenu i količini svjetlosti, piše CNN.

  • +3
Muraba Veil Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Muraba Veil

Rafael Aranda, osnivač RCR Arquitectesa, u izjavi za medije istaknuo je da su strastveni u osiguravanju toga da njihovi projekti ne samo da odgovaraju mjestu na kojem se nalaze, već da komuniciraju s prirodom i lokalnom kulturom.

'Zgrade moraju biti prožete atmosferom određenog mjesta i povezane s prirodnim krajolikom', izjavio je Aranda.

Cijena stana 4,9 milijuna dolara

Muraba Veil bit će smješten uz jedan od najvažnijih prometnih pravaca u Dubaiju, cestu nazvanu po šeiku Zajedu. Cijene stanova bit će, blago rečeno, paprene, a početna cifra iznosi 4,9 milijuna dolara.

Dubai je grad koji već drži brojne svjetske rekorde kada je riječ o impozantnim strukturama. Uz Burj Khalifu, najviši neboder na svijetu s 828 metara, uskoro dobiva i drugi najviši toranj, Burj Azizi, a on će biti visok 725 metara i završen 2028., kada je rok i za završetak izgradnje Muraba Veila.