vidljiv trend

U Dubaiju opet slave: Nakon pobjede laburista stižu im britanski milijunaši

30.07.2024 u 20:39

Bionic
Reading

Ujedinjeni Arapski Emirati na dobrom su putu da već treću godinu zaredom budu najveći magnet za bogate na svijetu. S druge strane, zemlja iz koje se iseljava najviše bogataša je Kina, no i u Britaniji je trend iseljavanja milijunaša sve vidljiviji, a prognoze nakon izborne pobjede laburista po pitanju njihova odljeva sve su crnje. Cunami iseljavanja bogataša iz Rusije pak jenjava

Prema Henleyjevom izvješću o migraciji privatnog bogatstva, Ujedinjeni Arapski Emirati (UEA) treću godinu zaredom mogli bi biti zemlja u koju se useljava najveći broj bogataša. Među najpopularnijim državama za bogataše su i SAD, Singapur, Kanada i Australija.

Zašto baš Dubai?

Prije svega jer je iznimno siguran. A tu su i nulti porez na dohodak, zlatne vize, luksuzni životni stil i strateški položaj.

Prema Henleyjevu izvješću objavljenom u lipnju, UAE će do kraja 2024. zabilježiti rekordan priljev od 6700 milijunaša iz cijelog svijeta.

Gotovo dvostruko je to više milijunaša nego što će primiti drugoplasirana zemlja na tom popisu, SAD, u koju bi se trebalo useliti njih oko 3800.

Milijunaši koji migriraju u Emirate najčešće dolaze iz Indije, Afrike te s Bliskog istoka, no očekuje se da će se sad i veći broj Europljana preseliti u ovaj blještavi pustinjski emirat. A sve mogu zahvaliti razvoju i reformama sustava upravljanja bogatstvom.

U manje od pet godina UAE je stvorio snažan regulatorni okvir koji bogatima pruža niz inovativnih rješenja kako bi zaštitili, očuvali i povećali svoje bogatstvo, kazala je Sunita Singh-Dalal, jedna od partnerica u tvrtki Hourani Private Wealth and Family Offices u Dubaiju.

Najsnažniji odljev bogataša u Kini

Prema analizi tvrtke Henley and Partners, u prvih pet zemalja s najvećim brojem bogatih građana koji u 2024. odlaze iz svoje zemlje su Velika Britanija, Indija, Južna Koreja i Rusija, a ljestvicu predvodi Kina, koju će napustiti 15.200 bogataša.

Dubai Izvor: Profimedia / Autor: Markus Mainka / Panthermedia / Profimedia

Bogati Kinezi bježe iz svoje domovine ponajviše zbog neizvjesnog kineskog gospodarstva, koje se i dalje veoma sporo oporavlja od posljedica pandemije, kao i zbog geopolitičkih tenzija u odnosima sa Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama. Sve to potiče bogate Kineze da se sve više sele u druge zemlje – najčešće u SAD, Kanadu ili Singapur.

Britanija sve nemilosrdnija prema bogatima

A Britanija, iz koje su dosad mnogi bogataši već emigrirali u UAE, sve je manje popularna među milijunaškom populacijom. Nju bi ove godine trebalo napustiti 9500 milijunaša, slijede Indija (4300), Južna Koreja (1200) i Rusija (1000).

Prema predviđanjima švicarske banke UBS, do 2028. broj britanskih milijunaša trebao bi pasti za 17 posto uslijed velikog vala iseljavanja onih s dubljim džepom.

Sve to događa se zbog rasta životnih troškova i poreza u zemljama poput Britanije. A taj trend mogao bi se ubrzati nakon uvjerljive izborne pobjede Laburističke stranke.

'Jedno od obećanja laburista u kampanji bilo je nametanje PDV-a na školarinu u privatnim školama, što bi je povisilo za 20 posto', rekao je za CNBC Karim Jetha, dugogodišnji regionalni investitor koji se preselio iz Britanije u Dubai nakon pandemije.

S druge strane, Britanija postupno ukida non-dom (non domiciled), status koji je bogatima, često strancima, omogućavao da ne plaćaju britanski porez na prihode u inozemstvu. Upravo velik dio te populacije sad će odustati od boravka u toj zemlji.

'Odljev koji je već generiran gospodarskim i političkim previranjima u Britaniji mogao bi se ubrzati daljnjim nepoželjnim političkim odlukama', komentirala je Hannah White, direktorica neovisnog think tanka Institute for Government u Londonu.

Kao primjere ističe porez od 40 posto na nekretnine u vrijednosti od 325.000 funti (386.000 eura).

Dubai privlači i bogate Ruse

Odluka da ostanu neutralni u trenutku u kojem je velik dio bogatog svijeta zatvorio svoja vrata Rusima nakon Putinove invazije na Ukrajinu dobro se isplatila UAE-u, čiji status porezne oaze i reputacija financijske diskrecije privlače i mnoge ruske bogataše.

Tržište nekretnina u Dubaiju zahuktalo se u posljednjih nekoliko godina, a zbog zapadnih sankcija bogati Rusi sve češće bacaju oko na Ujedinjene Arapske Emirate.

No prema izvješću Henleyja, cunami milijunaša koji su pobjegli iz Rusije nakon izbijanja vojnog sukoba u Ukrajini ipak jenjava. Dok se 2022. iselilo 8500 ruskih milijunaša, 2023. njih 2800, ove godine to će učiniti njih tisuću.