prava zima

Orkanska bura i snijeg, čuvajte se poledice. Nedjelja manje vjetrovita, ali i dalje dosta padalina

26.12.2020 u 18:00

Bionic
Reading

Oborina se prorijedila, kako se razvedrava sa sjeverozapada, jer jača anticiklonalni greben

Ipak, u unutrašnjosti je dojam zimski, osobito u Gorskom kotaru gdje je najviše snijega, više od 30 cm, javlja N1.

Probleme stvara jaka i olujna bura, zbog koje je promet i dalje otežan, ponegdje i prekinut.

Hrvatska gorska služba spašavanja dobila je dojavu da je jedno vozilo ostalo zatočeno u snijegu kod skloništa Pume na Dinari.

'Sinoć je neoprezna grupa izletnika krenula terenskim automobilom na Dinaru. Zanoćili su u skloništu "Pume" pod velikom Duvjakušom. Po noći je počeo padati snijeg i automobil je ostao blokiran. Upozoravamo zato sve one koji se namjeravaju uputiti na planine da se prethodno informiraju i pripreme za surove zimske uvjete', poručili su iz HGSS-a.

Za praznike snijeg na planinama – potreban oprez❗ Sinoć je neoprezna grupa izletnika krenula terenskim automobilom na...

Objavljuje HGSS - Hrvatska Gorska Služba SpašavanjaSubota, 26. prosinca 2020.

Prema izvješću HAK-a, zimski su uvjeti te je zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale je obvezna zimska oprema na većini cesta u Lici, uključujući državnu cesti DC1 Vaganac-Udbina-Gračac-Knin.

Kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama prema Rijeci mogu voziti autocestom A6 Rijeka-Zagreb do čvora Delnice te zatim starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) do Rijeke, a prema Dalmaciji i obratno autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče do čvora Sveti Rok i zatim državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin.

  • +19
Autocesta Rijeka-Zagreb od Kikovice do Delnica zatvorena za sav promet Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. HAK upozorava na moguću poledicu, osobit na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost te na moguće odrone. 

Sutra će vjetar postupno slabjeti, okretati na sjeverozapadnjak, u Dalmaciji zapadnjak i jugozapadnjak. Sutra treba računati na kišu, uglavnom na jugu, dok u gorju još može biti susnježice i snijega, kiše na istoku, poslijepodne.