BESPOVRATNE POTPORE

Osigurano 120 milijuna kuna za prerađivačku industriju

08.05.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva objavilo je danas natječaj za dodjelu bespovratnih 120 milijuna kuna potpora prerađivačakoj industriji u ovoj godini, što će po ocjeni ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka pomoći tom vitalnom, ali i prilično ugroženom sektoru u kojem je izgubljeno i puno radnih mjesta

Te potpore, za koje se zainteresirani na natječaj mogu javiti do 28. svibnja, Ministarstvo gospodarstva dodjeljuje u sklopu Operativnog programa potpora sektorima prerađivačke industrije za 2013., što je ujedno zadnja godina kada se te potpore daju po tom programu.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije najavio ministar Vrdoljak, od iduće godine potpore će se dodijeljivati temeljem industrijske strategije 2014.-2020. za koju predviđa da će biti gotova do kraja ove godine.

Ta će strategije i po EU i po hrvatskim standardima pratiti i pomagati prerađivačke te druge industrije, sustav potpora će se mijenjati, ali nada se da će iznosi biti veći.

Vrdoljak smatra da je predviđenih 120 milijuna kuna za te potpore ove godine velik korak za prerađivačke tvrtke koje će im (dijelom) pomoći i da se iz kritičnih 'prebace' u perspektivne, tim više što je prošla Vlada, kako je kazao, u četiri godine tom sektoru dala 270 milijuna kuna potpora.

Za potpore prerađivačkoj industriji sada se na natječaj mogu javiti proizvođači tekstila, odjeće i kože, namještaja, proizvoda od drva, kemikalija, gume, plastike, metala te farmaceutskih, elektroničkih i električnih proizvoda, kao i motornih vozila

Među uvjetima tvrtke uz ostalo moraju ispuniti da imaju 20 i više zaposlenih, da nemaju nepodmirenih dugova prema državi, da nisu u likvidaciji ni u predstečajnoj nagodbi.

Od ukupnih 120 milijuna kuna potpora najviše, 90 milijuna kuna, predviđeno je za poticanje početnih ulaganja i modernizaciju tehnoloških procesa, pri čemu se može pojedinačno najviše dobiti 3 milijuna kuna, dok je preostalih 30 milijuna kuna namijenjeno za ostale mjere iz Operativnog programa.


Kako je ministar Vrdoljak, govoreći o potpori prerađivačkom sektoru u jednom trenutku kazao da su drvna, kožarska i tekstilna industrija vitalne i strateške grane, na novinarski upit je objasnio da te industrije možda sada ne ostvaruju visoku dodanu vrijednost poput uslužnih ili ICT-a, ali zapošljavaju dosta ljudi i proizvode potrebne stvari koje mogu biti konkurentne.

U sklopu izrade industrijske odnosno strategije industrijske politike radit će se i analize konkurentnosti za svaki sektor koje će jasnije pokazati stanje, a ta će strategija, najavio je Vrdoljak, obuhvatiti i rješenja socijalnih problema u pojedinim sektorima.