ANALIZA IZDVAJANJA

Ostojić angažirao dvoje konzultanata za milijun kuna

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić od početka mandata javno je zagovarao izdvajanje nezdravstvenih djelatnosti, no nije se javno pohvalio da će privatnim konzultantima za to dati milijun kuna.

Naime, s tvrtkom Karol Consulting iz Zagreba potpisao je ugovor na gotovo milijun kuna s PDV-om za analizu kako iz bolnica izdvojiti nezdravstvene djelatnosti, piše Poslovni dnevnik. Od 72.000 zaposlenih u zdravstvu nezdravstvenih je djelatnika 16.000, a među njima su pravnici, ekonomisti, IT stručnjaci, kuharice, spremačice, čistačice, tehnička služba. Od ukupnog izdvajanja za plaće u zdravstvu na nezdravstvene djelatnike odlazi samo 16 posto.

Ugovor je potpisan 5. srpnja nakon provedenog međunarodnog natječaja, a glavni uvjeti bili su kvaliteta i cijena, kažu u Ministarstvu, dodajući da je povjerenstvo Ministarstva temeljem tih kriterija najviše bodova dodijelilo upravo tvrtki Karol Consulting - u vlasništvu Karoline Kalanj.

Sindikalistica Spomenka Avberšek upozorava da je ta tvrtka s dvoje zaposlenih sudjelovala u lošoj reformi zavoda za hitnu medicinu.

'Ovih dana pratimo kako ljudi umiru pred vratima hitne. Moram reći da je reforma hitne pomoći neuspjeh Vlade, bez obzira na to o kojoj Vladi govorimo. Pa dopustite da onda pitam kako se toj tvrtki može povjeriti posao izdvajanja jedne ovako velike grupacije iz bolničkog sustava', kaže, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, dodajući kako je ista tvrtka, koliko zna, dobila nekoliko sličnih natječaja u sektoru zdravstva.

Podsjeća da se Rajko Ostojić zauzimao za to da se sve radi transparentno i javno, 'a potpiše ovakav ugovor s tvrtkom koja mora smisliti kako se riješiti nedzravstvenih djelatnika, i to tako da o ugovoru nitko ništa ne zna'.