TRŽIŠTE KAPITALA

Podravka dobitnik dana, promet skroman

Bionic
Reading

Nakon jednog dana nešto snažnijeg prometa, likvidnost se vratila na skromne razine. Dionički promet je dosegao 6,5 milijuna kuna, sa svega dva milijunaša u trgovanju. Dionički indeksi su završili blago u crvenom teritoriju, gdje je indeks CROBEX kliznuo 0,14 posto na 1786,7 boda, dok je uži indeks CROBEX10 oslabio 0,11 posto. Većina sektorskih indeksa je dan zaključila u crvenom teritoriju, koje je predvodio indeks prehrambenog sektora s padom od 0,6 posto, dok je jedini sektorski dobitnik bio transportni sektor koji je porastao 0,14 posto.

Najlikvidnija dionica, te ujedno glavni dobitnik dana je bila dionica Podravke, koja je na 1,2 milijuna kuna prometa uzletjela 3,8 posto. Investitori su pozitivno reagirali na rezultate kompanije, te na vijest kako je povećanje temeljnog kapitala već upisano na Trgovačkom sudu. Oko milijun kuna prometa je prikupila i redovna dionica Adrisa, koja je pri tome blago ojačala 0,2 posto. Nešto likvidnija je bila i dionica Valamar Riviere, koja je na 818 tisuća kuna prometa zabilježila pad cijene od 0,7 posto.

Titula gubitnika dana ipak ide dionici Belja, koja je na 104 tisuće kuna prometa, potonula 5,9 posto, kao rezultat realizacije dobitonosnih zarada, nakon dva dosta snažna dana rasta. Znatnije padove još su ostvarile dionice Europlantaža, Atlantic Grupe i povlaštene dionice Adrisa, koje su oslabile redom 3,2 posto, 1,1 posto i 1,0 posto.

Na strani dobitnika, uz već spomenutu dionicu Podravke, valja istaknuti i dionicu Đure Đaković Holdinga i Hrvatskog Telekoma, koje su porasle 2,9 posto i 1 posto.

Dobitnik dana
Podravka 3,81% 323,99

Gubitnik dana
Belje -5,91% 29,12

Crobex
-0,14% 1.786,70