krvna slika

Podravka kupuje Fortenovin agrobiznis: Kako to rade Belje, PIK i Vupik

12.07.2024 u 10:12

Bionic
Reading

Kako je izviješteno u petak, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila sveukupno najboljom nakon procjene obvezujućih ponuda pristiglih tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava iz Poslovnog područja poljoprivreda. Između kompanija je potpisan Ugovor o ekskluzivnom pregovaranju, temeljem kojeg će Fortenova grupa nastaviti proces pregovora o sklapanju kupoprodajnog ugovora samo s Podravkom. Provjerili smo kako posluju Belje, Vupik i PIK Vinkovci

Perjanica poljoprivredne divizije Fortenove je Belje. Kompanija zapošljava više od 1300 ljudi te raspolaže s dvadesetak farmi i pogonima za proizvodnju vina, mliječnih i suhomesnatih proizvoda. Prošle godine imala je rekordne poslovne prihode od 246,8 milijuna eura (+ 4,7 posto), ali snažan rast rashoda odveo ju je u gubitak od 171.700 eura. Godinu ranije imala je dobit od 14,9 milijuna eura.

Druga po veličini poljoprivredna tvrtka unutar Fortenove je Vupik. Njegova najvažnija djelatnost, svinjogojstvo, čini mu polovinu ukupnih prihoda. U sklopu Vupika posluje i pretovarna luka na Dunavu, namijenjena za pretovar žitarica, uljarica i ostalih sipkih tereta. Tvrtka je 2023. ostvarila 62,7 milijuna eura prihoda i dobit od 899.500 eura.

Tvrtka PIK Vinkovci primarno se bavi povrtlarskom proizvodnjom, ratarstvom i stočarstvom, a obrađuje više od 5000 hektara zemlje. Prema skladišnim kapacitetima te kapacitetima za prijem robe u silose i za sušenje, ubraja se među najveće u Hrvatskoj. U 2023. poslovni prihodi PIK-a porasli su 11,7 posto, na 54,2 milijuna eura, a tvrtka je ostvarila dobit od oko milijun eura.