Ministarstvo poljoprivrede najavilo je pojačani nadzor nad uvozom grožđa u Hrvatsku kako bi se spriječio uvoz za vino grožđa loše kvalitete. Zajedno s Ministarstvom nadzor uvoznog grožđa od ovogodišnje berbe provodit će Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS), Državni inspektorat i Carinska uprava
Uvoznici i proizvođači koji žele uvesti grožđe moraju dobiti svjedodžbu o kakvoći tog grožđa od HCPHS-a. 'Ne udovoljava li grožđe u postupku uvoza Zakonu o vinu, jer nije vinsko ili je sadržaj šećera tj. ukupne suhe topive tvari manji od 64 ºOe, ne može se uvesti u Hrvatsku', objasnila je Veronika Kubanović, predstojnica Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo HCPHS-a.
Radi se o grožđu za preradu u registriranim vinarijama, a proizvođači koji bi ga upotrebljavali izvan tih vinarija moraju dobiti rješenje za stavljanje grožđa u promet.
Domaći proizvođač grožđa koji ga želi prodavati primjerice na tržnici mora imati posebnu iskaznicu i biti upisan u upisnik proizvođača grožđa, vina i voćnih vina koji također vodi HCPHS, a postupak za upis objašnjen je na web stranicama centra.
U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je cilj akcije zaštita domaćih proizvođača grožđa i potrošača.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatsku je lani uvezeno 8075 tona svježeg stolnog grožđa u vrijednosti 9,9 milijuna američkih dolara. Domaća proizvodnja iznosila je 206 tisuća tona, a to je znatno povećanje u odnosu na 2008. godinu kada je proizvedeno 185,2 tisuće tona.