VLASNIK ZARE

Poskočila prodaja modnog lanca Inditexa unatoč visokim temperaturama

11.12.2014 u 13:23

Bionic
Reading

Španjolski Inditex, vlasnik modnog lanca Zara, izvijestio je u četvrtak da mu je prodaja iskazana u lokalnim valutama na početku četvrtog tromjesečja poskočila 14 posto unatoč neuobičajeno visokim temperaturama za to doba godine

Skok prodaje zabilježen je na početku božićnog razdoblja, od 1. studenog do 8. prosinca, ali ne uključuje utjecaj valutnih tečajeva, napominje Reuters.

Tijekom jeseni prodaju europskih modnih kuća pogodile su neuobičajeno visoke temperature koje su prigušile potražnju za unosnijim odjevnim predmetima poput zimskih kaputa i čizama. Inditexov model niza manjih kolekcija omogućio je kompaniji da fleksibilnije reagira na promjene u potražnji.

U devetomjesečnom razdoblju zaključno s listopadom prihodi kompanije uvećani su sedam posto, na 12,7 milijardi eura. Ako se isključe nepovoljne promjene valutnih tečajeva, prihodi su poskočili 10,5 posto.

Negativno je na rezultat utjecao pad vrijednosti valuta na važnim tržištima poput Rusije i Japana, gdje Inditex uspijeva naplaćivati više cijene, napominje Reuters.

Neto dobit ostala je u promatranom razdoblju gotovo nepromijenjena i iznosila je 1,7 milijardi eura.

Bruto marža, pomno praćen pokazatelj profitabilosti, kliznula je na 58,9 posto, s prošlogodišnjih 59,9 posto, pri čemu u kompaniji navode da 0,4 postotnog boda toga smanjenja otpada na promjenu računovodstvenih kriterija a sličan efekt očekuju i u bruto marži za cijelu godinu.