tržište kapitala

Poslovni rezultati nastavili dominirati burzom, Končar i dalje u fokusu

Bionic
Reading

Trgovanje na domaćem tržištu kapitala se nastavilo pod dojmom kvartalnih rezultata kompanije, gdje ulazimo u završnu fazu s obzirom da su kompanije obvezne objaviti svoja izvješća do kraja srpnja. Dionički indeksi su nastavili pozitivnu seriju koja uz pojedine dane prekida traje zadnjih tri tjedna. CROBEX indeks je u ponedjeljak ojačao 1,0 posto, a uži indeks CROBEX10 skočio snažnih 1,9 posto, što sugerira da su blue-chip izdanja predvodila dobitnike.

Sektorski gledano slika je bila manje pozitivna, s obzirom da je tek indeks industrije zabilježio pozitivno kretanje od 0,7 posto, dok je na suprotnoj strani najslabiju izvedbu imao indeks transportnog sektora sa padom od 2,9 posto.

Dionički promet se zadržao na povišenoj razini od oko 2,5 milijuna eura, od čega je oko 420 tisuća eura došlo u blok transakciji dionicom Arena Hospitality Group.

U redovnom trgovanju u fokusu investitora je i dalje dionica Končara, koja nastavlja snažnim rastom na krilima prošlotjednih rezultata, te joj je dionica u ponedjeljak prikupila oko 680 tisuća eura prometa uz dodatan skok cijene od 6,6 posto, za titulu dobitnika dana.

Solidnu likvidnost su prikupile i dionica Hrvatskog Telekoma i Zagrebačke banke, od oko 240 i 230 tisuća eura prometa, pri čemu su im cijene ojačale 2,6 posto i 1,6 posto. Tim trima izdanjima u velikoj mjeri i pripada zasluga za porast CROBEX-a.

Među gubitnicima izdvaja se dionica Kraša, koja je potonula gotovo 10 posto, ali na skromnom prometu od dvjestotinjak eura, dok od nešto likvidnijih izdanja izdvaja se dionica Jadrana sa 4,8 posto pada cijene, ali i brodari Alpha Adriatic, Jadroplov i Atlantska plovidba koji su izgubili redom 4,1 posto, 2,8 posto i 2,0 posto.

Dobitnik dana Končar +6,63% 386,00

Gubitnik dana Kraš -9,76% 111,00

CROBEX +0,75% 2.985,95