štednja u ministarstvima

Predstavljen rebalans proračuna: Evo koliko rastu prihodi, a koliko rashodi

03.10.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Prije nekoliko mjeseci najavljen rebalans proračuna predstavljen je na današnjoj sjednici Vlade, a detalje je iznio ministar financija Marko Primorac

'Cilj rebalansa je da servisiramo sve obveze koje se odnose na daljnju pomoć vezanu uz energetsku krizu, obnovu, rashode za zaposlene, socijalnu pomoć. Došlo je do rasta prihoda i rashoda, međutim s obzirom na uštede, rashode smo zadržali na 32,6 milijardi. Kada je riječ o deficitu, ostat ćemo u okviru od 2,6 posto, što je sasvim prihvatljivo', kazao je Plenković u uvodu sjednice Vlade.

'Udio javnog duga u BDP-u prvi put od 2010. imat ćemo ispod 60 posto. Kada tome pridodamo da imamo 1,75 zaposlenih, to govori o zdravoj situaciji kada je riječ o gospodarstvu', dodao je premijer te zahvalio svima koji su našli prostor za uštede u svojim resorima.

Detalje rebalansa na sjednici Vlade predstavio je ministar financija Marko Primorac.

'Predlažemo novi revidirani plan prihoda i rashoda. Od prvotno planiranih 28,5 milijardi eura, novim planom planiramo povećane prihode od 33 milijarde eura. Radi se o ukupnom povećanju od 1,8 milijardi eura, imajući u vidu dobru turističku sezonu i snažan gospodarski rast. Očekujemo povećanje prihoda od poreza, a oni bi trebali iznositi 17,25 milijardi eura, prihodi od doprinosa pet milijardi eura, prihodi od mirovine 600 milijuna eura i ostali prihodi 7,5 milijardi eura. Što se tiče rashodovne strane, ona je inicijalno bila planirana na 32,6 milijardi eura, a rebalansom proračuna planiramo povećanje rashoda od 976 milijuna eura, na 33,59 milijardi eura. Povećanju rashoda najviše pridonose povećanje nadoknada za troškove energije na temelju mjera Vlade, rashodi za zaposlene, sanacija šteta od potresa, socijalne pomoći i naknade, uplata u proračun EU-a, nabava vojne opreme, ulaganja u željeznički sektor...', pobrojio je Primorac.

Rebalans proračuna by maja.surina on Scribd

Povećanje rashoda inicijalno je iznosilo dvije milijarde eura, ali došlo je do uštede po ministarstvima, pojasnio je Primorac, a podsjetimo - prije nekoliko mjeseci zatražio je od ministara da srežu troškove u svojim resorima.

'Uštede ukupno iznose 1,06 milijardi eura. Po pojedinim ministarstvima, u Ministarstvu rada uštede iznose 288 milijuna, u Ministarstvu financija 257 milijuna eura, u Ministarstvu graditeljstva 82 milijuna eura....', pobrojio je ministar financija.