the recursive analiza

Priča o Hrvatskoj: Kako su dva jednoroga gurnula Hrvatsku ispred Kine u BDP-u

06.06.2024 u 18:56

Bionic
Reading

'Danas ćemo istražiti mjesto smješteno uz jadransku obalu, središte napretka i tehnološkog napretka, rodno mjesto glasovitog inženjera i izumitelja Nikole Tesle', piše u uvodu članka koji je istražio startup scenu Hrvatske na portalu The Recursive

Hrvatska je u novije vrijeme suvremeno inovacijsko središte koje zauzima važno mjesto u ekosustavu srednje i istočne Europe. The Recursive je istražio nekoliko ključnih stvari koji oblikuju hrvatski startup pejzaž.

Razvijena IT industrija

Startup tehnološki ekosustav u zemlji raste i razvija se u posljednjih nekoliko godina. Unatoč relativno malom broju stanovnika, zemlja ima jednu od najrazvijenijih IT industrija u regiji. Hrvatska se pozicionirala na 48. mjesto startup scene u svijetu.

Zagreb, glavni grad Hrvatske, razvija se u regionalno središte startup aktivnosti. Zagrebački inovacijski centar (ZICER) je startup hub koji podržava više od 100 tehnoloških tvrtki. Kroz pomoć Grada Zagreba ovi startupi dobivaju podršku u infrastrukturi, istraživanju, sponzorstvu, promociji i financiranju.

Važne prekretnice

Hrvatska je na 11. mjestu u svijetu po jednorozima, prema podacima Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. U poslovanju, jednorog je startup tvrtka procijenjena na više od milijardu američkih dolara koja je u privatnom vlasništvu i ne kotira na burzi dionica. Izraz je prvi put objavljen 2013. godine, a skovala ga je rizična kapitalistica Aileen Lee, odabravši mitsku životinju da predstavlja statističku rijetkost takvih uspješnih pothvata.

Godine 2020. Infobip postigao je procjenu milijardera kada je prikupio 200 milijuna dolara od privatne investicijske tvrtke One Equity Partners sa sjedištem u New Yorku, ušavši u povijest kao prvi hrvatski jednorog. Kasnije, 2022., Hrvatska je dočekala novog jednoroga – automobilsku tvrtku Rimac Automobili, nakon što je prikupila 500 milijuna eura serije D.

Impresivan podatak je da procjena Infobipa i Rimac Automobila zajedno čini 4,1% hrvatskog nacionalnog BDP-a. Za usporedbu, Hrvatska je jedno mjesto ispred Kine, gdje jednorozi doprinose 3,8% BDP-u. Štoviše, Infobip je odigrao ključnu ulogu u ovom razvoju pomažući lokalnim startupima kroz svoj Infobip Startup Tribe, pokrenut 2021.

Program nudi alate za rast, mogućnosti kreditiranja i podršku umrežavanju. Još jednu uspješnu tvrtku, hrvatsku matematičku aplikaciju Photomath, kupio je Google, označivši to kao jedan od najvećih poslova u regiji, vrijedan 500 milijuna eura.

Vizionar godine

Damir Sabol, jedan od najuspješnijih tehnoloških poduzetnika gostovao je u studiju tportalovih Vizionara.

Sabol je s tek 26 godina osnovao Iskon i prodao ga Hrvatskom Telekomu za 100 milijuna kuna. Prošle godine njegovu tvrtku Photomath kupio je Google, a za nju su iskeširali nekoliko stotina milijuna eura. Sabolova fantastična dostignuća stručni žiri tportala nagradio je titulom Vizionara godine.

Nakon prodaje Photomatha, odnosno aplikacije za rješavanje matematičkih zadataka, Sabol i svi njegovi djelatnici postali su zaposlenici Googlea.

Kako izgleda lov na investitore, kako vidi stanje u Hrvatskoj, u što ulaže, što ga veseli... bile su samo neke od tema razgovora.

Širi kontekst

Nedavno izvješće Dealrooma ističe značajan rast u hrvatskom startup sektoru u posljednjih pet godina. Od 2019., zajednička vrijednost poduzeća tehnoloških startupa u zemlji porasla je 7,4 puta, nadmašujući stope rasta sličnih tehnoloških centara u regiji kao što su Poljska (2,4 puta) i Estonija (1,8 puta). Ukupni europski rast iznosi 2,1 puta.

Obrazovna snaga

Hrvatska postaje sve privlačnija lokacija za međunarodne studente. Sveučilište u Zagrebu, najveće hrvatsko sveučilište, drugi je najveći obrazovni institut u jugoistočnoj Europi. Hrvatska je također pokrenula pilot projekt e-Škole u 2015., nudeći 150 škola s tehnološkom opremom i pratećim resursima.