svi Budući umirovljenici

Prije odlaska u mirovinu, ove pojmove morate znati

16.10.2024 u 09:25

Bionic
Reading

Budući umirovljenici susretnu se s nizom novih pojmova neposredno prije odlaska u mirovinu – tko isplaćuje mirovinu, koje sve vrste i oblici isplate mirovina postoje, što su fondovi, mirovinsko osiguravajuće društvo i dr. No, već prilikom prvog zaposlenja postoji niz pojmova koje bismo trebali usvojiti kako bismo napravili dobar plan za mirovinu.

Za početak je dobro znati na koja tri stupa se zasniva hrvatski mirovinski sustav.

Hrvoje je već mjesec dana nakon prvog zaposlenja odabrao obvezni mirovinski fond (OMF). Za nove osiguranike koji to ne učine u ovom zakonskom roku, Regos će ih po službenoj dužnosti rasporediti u OMF kategorije A kojim upravlja jedno od četiri obvezna mirovinska društva. Hrvoje je odlučio i dodatno štedjeti za mirovinu te je svaki mjesec uplaćivao u dobrovoljni mirovinski fond (DMF).

Isplata mirovine

Prvi mirovinski stup i HZMO

Prvi stup mirovinskog osiguranja je obvezan i u nadležnosti je Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Kao prvi korak Hrvoje je podnio zahtjev za mirovinu HZMO-u. Nakon podnošenja zahtjeva, Središnji registar osiguranika (REGOS) mu je dostavio informativni izračun mirovine.

Od ove godine REGOS je omogućio svim građanima informativni izračun mirovine putem online mirovinskog kalkulatora. Mirovinski kalkulator dostupan je na portalu Moja mirovina, te u sustavu e-građani. Hrvoje je iskoristio tu mogućnost i dobio izračun projiciranog iznosa mirovinskih primanja.

HZMO izdaje Rješenje o mirovini iz prvog stupa o vrsti i visini mirovine.

Vrste obveznih mirovina iz prvog stupa propisane su Zakonom o mirovinskom osiguranju i mogu biti: starosna mirovina, prijevremena starosna mirovina, invalidska mirovina, privremena invalidska mirovina i obiteljska mirovina.

Drugi mirovinski stup i MOD

Obveznu mirovinu iz drugog stupa isplaćuje mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD), te je ona doživotna. Nakon što je Hrvoje odabrao s kojim MOD-om želi sklopiti Ugovor o mirovini, Regos je MOD-u doznačio Hrvojeva ušteđena sredstva koja su se do tada nalazila na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu (OMF).

Potom je Hrvoje ugovorio mirovinu sa zajamčenim razdobljem koja može biti pojedinačna ili zajednička. Trebao je odlučiti i o mogućim nasljednicima svoje mirovine u zajamčenom razdoblju te se odlučio za imenovane korisnike, svoju djecu. Osim toga, ostvario je i pravo na djelomičnu jednokratnu isplatu iz drugog mirovinskog stupa te je mogao birati jednokratnu isplatu do maksimalno 20 posto.

Treći mirovinski stup – DMF i MOD

Hrvoje je dobrovoljno štedio i u trećem stupu, a dinamiku štednje i visinu uplata na svoj osobni račun u dobrovoljnom mirovinskom fondu (DMF) je određivao sam. Isplatu svog ušteđenog iznosa za mirovinu mogao je ugovoriti sa mirovinskim osiguravajućim društvom (MOD), mirovinskim fondom ili društvom za životno osiguranje.

Isplata mirovine može biti privremena (obročna isplata u novcu koja se ne može ugovoriti na razdoblje kraće od pet godina) ili doživotna. Privremena mirovina iz trećeg stupa može se početi isplaćivati najranije s 55 godina starosti (s 50 u slučaju ugovaranja dobrovoljne mirovinske štednje prije 2019.), a doživotna najranije sa 60 godina. Postoji mogućnost ugovaranja djelomične jednokratne isplate, i to do maksimalno 30 posto ukupno ušteđenih sredstava na osobnom računu.

Isplata putem MOD-a može biti privremena ili doživotna, zajamčena je i fiksna te je moguća neovisno o visini ušteđenih sredstava, odnosno nema ograničenja.

Isplata putem mirovinskog fonda može biti samo privremena, a vrijednost isplata može varirati zbog promjene cijene udjela te postoji ograničenje iznosa ušteđenih sredstava za isplatu . Ako se radi o iznosu do najviše 13.272,28 eura (iznimno i do 17.253,97 eura), mirovinu može isplaćivati i mirovinski fond. S obzirom na to da je Hrvoje uštedio više od navedenog iznosa, njegovu mirovinu će isplaćivati odabrani MOD.

Tekst je nastao u suradnji s Hrvatskim mirovinskim osiguravajućim društvom (HRMOD).