tržište kapitala

Promet na burzi ojačao, Končareva izdanja u fokusu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je krajem tjedna živnulo, ali uz rasprodaju dionica, gdje se negativan sentiment sa globalnih burzi prelio i na domaće tržište kapitala

Ukupan dionički promet je iznosio čak 2 milijuna eura, najviše u preko dva tjedna, pri čemu su Končareva izdanja bila u fokusu investitora, čineći preko polovinu dnevnog prometa. Dionički indeks CROBEX je pao 1,2 posto, što je njegov najveći pad od početka kolovoza, čime su izbrisani sramežljivi dobitci iz ostatka tjedna, dok je uži indeks CROBEX10 izgubio i snažnijih 1,6 posto, sugerirajući da su blue-chip izdanja bila pod prodajnim pritiscima.

Sektorski gledano, najlošiju izvedbu je imao indeks industrije sa oko 1 posto minusa, dok je jedini dobitnik bio transportni sektor, čiji je indeks ojačao 0,9 posto. Najlikvidnija dionica je bila redovno izdanje Končar D&ST koje ja na oko 770 tisuća eura prometa ojačala 0,6 posto. Istovremeno, dionica njene tvrtke majke Končara je bila druga najlikvidnija, sa prometom od 320 tisuća eura, ali sa suprotnim sentimentom, s obzirom da joj je cijena potonula 3,2 posto, što dionicu pozicionira među glavne gubitnike. Naime, dionice HPB-a, Luke Ploče i Končara bile su tri najveća gubitnika i sve tri sa padovima cijene od oko 3,3 posto.

Končar je u petak objavio na burzi kako se Končar – Ulaganja i Napredna energetska rješenja pripajaju društvu Končar – Elektroindustriji, čime će Končar postati direktan izravni vlasnik Dalekovoda. Među dobitnicima, možemo izdvojiti dionice transportnog sektora Lošinjsku plovidbu, Janaf i Jadroplov koje su ojačale redom 6 posto, 5,2 posto i 3,5 posto.

Dobitnik dana  Lošinjska plovidba   +6,00%  31,80

Gubitnik dana  Luka Ploče  -3,33%  145,00

CROBEX  -1,15%  2.923,00