tržište kapitala

Promet na burzi potonuo, najmanja likvidnost u zadnjih mjesec dana

Bionic
Reading

Trgovanje na domaćem tržištu kapitala je u četvrtak bilo obilježeno izuzetno niskim prometom, koji je iznosio oko 300 tisuća eura, što je najmanja likvidnost u zadnjih mjesec dana

U fokusu dioničara bile su dionice Končareve tvrtke kćeri - Končar D&ST-a, čijim je i povlaštenim i redovnim izdanjem prikupljeno tek nešto ispod 50 tisuća eura prometa, te su im cijene zaključene na suprotnim stranama. Redovno izdanje je ojačalo 0,6 posto, dok je povlaštena dionica oslabila 0,6 posto.

Dionički indeksi su u pravilu zaključili dan u zelenom, CROBEX je ojačao 0,3 posto, a uži indeks CROBEX10 zaključio dan s 0,4 posto plusa. Svi su sektorski indeksi izuzev turističkog indeksa bili u plusu, te ih je predvodio indeks transportnog sektora s 1,1 posto rasta, dok je već spomenuti indeks turističkog sektora završio dan 0,2 posto u crvenom.

Po prometu možemo još izdvojiti tek dionicu Valamar Riviere koja je na 34 tisuće eura prometa upisala pad cijene 0,8 posto. Među dobitnicima su prva mjesta pripala dionicama transportnog sektora, gdje su Luka Ploče, Lošinjska plovidba i Jadroplov ojačali redom 3,5 posto, 3,5 posto i 3 posto. Gubitnici su bili rijetki, svega 4 izdanja od ukupno 32 dionice kojima se u četvrtak trgovalo na burzi. Među njima, od likvidnijih izdanja vrijedi istaknuti već spomenute Valamar Rivieru i Končar D&ST s minusima od 0,8 posto i 0,6 posto.

Dobitnik dana  Luka Ploče   +3,45%  150,00

Gubitnik dana  Valamar Riviera  -0,78%  5,10

CROBEX +0,27%  2.957,00