tržište kapitala

Zagrebačka burza: Trgovanje bez jasnog trenda, Dalekovod u fokusu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u novi tjedan ušlo bez nekog jasnog trenda, s obzirom da su ključni dionički indeksi zaključili dan bez većih promjena. CROBEX je ojačao blagih 0,04 posto, dok je istovremeno uži indeks CROBEX10 stagnirao cijenom. Od sektorskih indeksa među dobitnicima se izdvaja indeks industrije sa 0,6 posto plusa, dok na suprotnoj strani stoji indeks transportnog sektora sa 0,6 posto pada

Likvidnost je bila skromna, što i nije neuobičajeno za početak tjedna, te je protrgovano oko 780 tisuća eura prometa, gdje se u fokusu investitora našla dionica Dalekovoda skupivši 195 tisuća eura prometa uz rast cijene od 1,7 posto. Nakon što je bila uvjerljivi dobitnik prethodnog tjedna, dionica Dalekovoda je i ovaj tjedan nastavila s dobrim izvedbama. Ostala izdanja su imala ispod 100 tisuća eura prometa, a najbliže tom pragu je bila dionica Hrvatskog Telekoma koja je na 93 tisuće eura prometa upisala pad cijene od 0,3 posto.

Titula dobitnika dana ide dionici AD Plastika, koja je skočila 2,9 posto, nakon medijskih napisa o dobroj popunjenosti proizvodnih kapaciteta, iako se porast dogodio na skromnom prometu od 1700 eura. Dobar dan je imala i dionica BOSQAR-a sa porastom cijene od 2,4 posto, kao i već spomenuta dionica Dalekovoda. Među gubitnicima, prva dva mjesta pripadaju dionicama građevinskog sektora, gdje su dionice Instituta IGH i Tehnike upisale padove od 4,2 posto i 3,7 posto.

Dobitnik dana: AD Plastik +2,92% 12,35

Gubitnik dana: Institut IGH -4,17% 23,00

CROBEX: +0,04% 2.948,84