TRŽIŠTE KAPITALA

Promet u dionici Europlantaža podigao likvidnost, indeksi blago u plusu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u četvrtak je zabilježilo znatan skok likvidnosti, gdje je dionički promet iznosio 22,6 milijuna kuna, što je najmanje od početka mjeseca. Povišena likvidnost je posljedica prometa dionicom Europlantaža, koja je prikupila 15,7 milijuna kuna u svega nekoliko transakcija. Cijena dionice je pri tome potonula 17,7 posto, što je svrstava na mjesto uvjerljivog gubitnika dana. Bez spomenute dionice, redovan promet bi iznosio ispod 7 milijuna kuna, što odgovara skromnom ljetnom trgovanju.

Dionički indeksi su dan zaključili u blago zelenom teritoriju, pri čemu je CROBEX ojačao skromnih 0,1 posto na 1789,27 boda, dok je uži indeks CROBEX10 porastao 0,4 posto. Sektorski gledano najveći porast je zabilježen u indeksu transportnog sektora, koji je skočio 4,8 posto, dok je najveći pad zabilježen u indeksu industrije od 0,9 posto.

Uz već spomenutu dionicu Europlantaže, među milijunašima se našla još samo dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na 1,4 milijuna kuna oslabila 0,33 posto, na 151 kunu. Od nešto likvidnijih dionica valja još istaknuti tek povlaštenu dionicu Adrisa, koja je na 863 tisuće kuna prometa zabilježila porast cijene od 1,4 posto.

Titula uvjerljivog dobitnika dana ide dionici Jadroplova, koja je uzletjela 36 posto na 357 tisuća kuna prometa, nakon medijske objave kako će se do kraja godine pokušati s ponovnom privatizacijom te kompanije. Po dobitku ju je pratila dionica Tankerske plovidbe, koja je skočila 23 posto, međutim na ipak nešto skromnijem prometu od 67 tisuća kuna. Od dobitnika vrijedi još izdvojiti dionice Belja, Saponije i Kraša koje su ojačale redom 7,1 posto, 3,9 posto i 2,5 posto.

Na strani gubitnika, uz već spomenutu dionicu Europlantaže, znatan pad je zabilježen u dionici Atlantske plovidbe koja je pala 5,2 posto, što je njen četvrti uzastopan dan gubitka vrijednosti. Ozbiljnije padove još su zabilježile dionice Zabe, Đure Đaković Holdinga i Medike, i to redom 4,6 posto, 4 posto i 2,9 posto.

Dobitnik dana:
Jadroplov 35,71% 57,00

Gubitnik dana:
Europlantaže -17,70% 465,00

Crobex
+0,10% 1.789,27