električni su out

Propali snovi o zelenoj tranziciji: U Njemačkoj porastao broj automobila na cestama

09.10.2024 u 22:10

Bionic
Reading

Sve je više i više automobila na njemačkim ulicama. Unatoč planiranoj tranziciji u mobilnosti, njihov broj brže raste od stanovništva Njemačke. U posljednje vrijeme broj novoregistriranih automobila ipak nešto pada, posebno kad su u pitanju električna vozila

Početkom 2024. godine Njemačka je dosegnula rekord od 49,1 milijun registriranih automobila. U odnosu na prethodnu godinu, radi se o povećanju od 0,7 posto, prenosi Tagesschau.de.

Iako je Njemačka zemlja koja u posljednje vrijeme malčice šteka po pitanju nataliteta, gustoća prometa nije joj u kriznom stanju, pa automobila ni po čemu ne nedostaje.

U Njemačkoj je broj vozila na tisuću stanovnika porastao na 580, što je u prosjeku za po dva automobila na tisuću stanovnika više nego lani.

Usporedbom gustoće prometa u desetogodišnjem periodu jasno se vidi njen značajan porast pa su tako 2014. godine na tisuću stanovnika dolazila 543 automobila.

Brojke su različite prema regijama pa tako u Berlinu (329), Hamburgu (426) i Bremenu (435) ima relativno malo automobila.

Javni promet u ovim gradovima toliko je dobro razvijen da većina nema potrebu ili želju posjedovati vozilo. Berlin je također i jedina savezna država u kojoj je gustoća prometa opala od 2014. godine.

  • +7
Kineska električna vozila - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Saarland na vrhu, Saska na dnu

Po pitanju porasta gustoće prometa pokrajina Saarland vodi sa 655 automobila na tisuću stanovnika, a vjerno je prate Rheinland-Pfalz i Bavarska s 534 automobila na tisuću stanovnika. Saska se nalazi na dnu liste, a sve su istočne njemačke pokrajine ispod saveznog prosjeka, dok su sve zapadne pokrajine iznad njega.

Električni auti nisu više u trendu

Električni automobili su početkom 2024. godine bili najpoželjniji pa je tada 2,9 posto svih onih registriranih otpadalo na njih, što je, u odnosu na 2,1 posto u 2023. godini, popriličan porast.

Međutim u posljednje vrijeme broj novih registriranih električnih automobila je pao.

Od siječnja do kolovoza niži je za 32 posto, a razlog za ovako nagli pad može se pripisati prestanku državnih subvencija za njihovu kupnju.