šok iz rijada

Putinovu ratnu ekonomiju slomit će Saudijci: Na pomolu rušenje cijena nafte

03.10.2024 u 11:20

Bionic
Reading

Moskvi i režimu Vladimira Putina nestat će novca za financiranje ratne ekonomije ako Saudijska Arabija krene u povećanje proizvodnje nafte kako bi zaštitila svoju poziciju globalnog naftnog lidera

Rijad je sve frustriraniji zbog neuspjeha u ostvarenju cilja o dizanju cijene barela na sto dolara u koordinaciji s drugim izvoznicima nafte, piše Politico.

Trgovci naftom kažu da je Saudijska Arabija sada spremna povećati njenu proizvodnju samo da bi osvojila što veći tržišni udio.

Rusi ne slušaju nikog

Ta strategija mogla bi srušiti cijene nafte, što su loše vijesti za ruskog predsjednika. Nafta i plin bili su najveći pojedinačni izvor prihoda ruske države u posljednjem desetljeću, čineći čak polovicu proračuna.

Mihail Krutihin, ruski analitičar za energetiku, rekao je za Politico da mogući potez Saudijske Arabije predstavlja 'ogroman rizik' za ruski proračun zbog njegove prekomjerne ovisnosti o prihodima od nafte. To je samo jedan od nekoliko nepredvidivih faktora na horizontu, uključujući američke predsjedničke izbore.

Saudijska Arabija 'savršeno dobro razumije da ruske kompanije ne poštuju zahtjeve za smanjenje proizvodnje', dodao je Krutihin.

  • +5
Rafinerija Saudi Aramca Izvor: Profimedia / Autor: Fayez Nureldine / AFP / Profimedia

Prema nekim izračunima, pad cijena nafte za 20 dolara po barelu doveo bi do pada prihoda ruskog proračuna od 20 milijardi dolara, što je oko jedan posto BDP-a.

Ništa od sto dolara po barelu

Financial Times izvijestio je prošlog tjedna da bi Saudijska Arabija mogla odustati od svojih dugogodišnjih ambicija da ograniči ponudu sirove nafte kako bi potaknula rast cijene na oko 100 dolara po barelu.

Stručnjaci za naftno tržište ne sumnjaju u to da ova država ima ogromne kapacitete za proizvodnju i izvoz te da bi mogla promijeniti taktiku i ciljati na tržišnu dominaciju putem većih količina.

Rusija, uz zemlje poput Kazahstana i Iraka, optužena je da izvozi više nafte nego što je dogovoreno s kartelom OPEC+, skupinom proizvođača nafte. Moskva je dosljedno premašivala svoju kvotu, koja trenutno iznosi 8,98 milijuna barela dnevno, unatoč stalnim obećanjima da će uskladiti proizvodnju s dogovorenim ciljem.

  • +6
Naftni tankeri Izvor: Profimedia / Autor: MARTIN DALTON / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema podacima ruskog ministarstva financija, prihodi od goriva porasli su im za 41 posto samo u prvoj polovici ove godine, unatoč zapadnim sankcijama uvedenim zbog rata u Ukrajini.

Predsjednik Vladimir Putin obećao je nastaviti crpljenje fosilnih goriva da bi podržao teško pogođeno gospodarstvo svoje zemlje.

Rusija je izgradila 'sivu flotu' tankera za prijevoz svoje nafte, kršeći ograničenje cijene od 60 dolara po barelu, koje im je nametnula skupina zemalja G7, a zaobilaženje tih ograničenja donijelo je Kremlju gotovo 25 milijardi dolara od početka invazije na Ukrajinu.

Rupa u zakonima omogućuje posrednicima u zemljama poput Turske, Kine i Indije da prerađuju rusku naftu u benzin i dizel, a zatim prodaju to gorivo — bez sankcija.

Prema izvješću koje je prvo objavio Politico, zapadne zemlje potrošile su dvije milijarde dolara na ovu prerađenu naftu u prvoj polovici 2024. godine, čime je ruska država ostvarila dovoljno poreznih prihoda da mjesečno regrutira dodatnih 6200 vojnika za borbe u Ukrajini.