skladišta puna

Velika kriza zbog dizalica topline: Nižu se gubici i otkazi

03.10.2024 u 06:00

Bionic
Reading

Industrija dizalica topline, koja se godinama smatrala jednim od ključnih stupova energetske tranzicije, suočava se s ozbiljnom krizom

Proizvođači bilježe znatan pad prodaje, a skladišta su im pretrpana neprodanom robom. Premda su dizalice topline smatrane ključnima za smanjenje emisija CO2 i postizanje energetske neovisnosti, tržište im ne ide u prilog, a uzroci su višestruki.

Manja prodaja od očekivane

Još na početku godine njemački ministar gospodarstva Robert Habeck postavio je ambiciozan cilj od najmanje 500.000 novoinstaliranih dizalica topline u 2024. godini. Međutim najnoviji podaci ukazuju na to da će se do kraja godine prodati tek 200.000 uređaja. Nije to samo udarac za proizvođače, već i za njemačku energetsku strategiju, u kojoj dizalice topline igraju ključnu ulogu.

Proizvođači poput Boscha, Buderusa, Stiebel-Eltrona, Vaillanta i Viessmanna bilježe velike gubitke, a neki su već uveli skraćeni radni tjedan da bi izbjegli otpuštanja. Ipak, situacija ostaje neizvjesna, a prijetnja masovnih otpuštanja postaje sve realnija, pišu njemački mediji.

Uzroci krize

Loši rezultati u prvoj polovici 2024. godine, prema Saveznom udruženju industrije grijanja, proizlaze iz nekoliko ključnih faktora.

Prije svega, proizvođači i distributeri imaju velike zalihe zbog znatno smanjene potražnje trgovaca i obrtnika. Slabija građevinska aktivnost uslijed visokih kamatnih stopa također je smanjila potražnju za dizalicama topline. Naime čak 80 posto svih toplinskih pumpi instalira se u novogradnjama, a zbog visokih kamata na građevinske kredite broj novih projekata značajno je smanjen.

Uz to, početni problemi s državnim subvencijama za 2024. pogoršali su situaciju. Iako su subvencije bile zamišljene kao poticaj za ugradnju dizalica, njihova provedba bila je spora i nejasna. Vlasnici kuća postali su nesigurni u pogledu toga koje subvencije mogu dobiti i pod kojim uvjetima, što je dodatno kočilo prodaju.

Osim toga, političke nesuglasice oko budućnosti dizalica topline stvorile su atmosferu nesigurnosti među vlasnicima nekretnina.

Što poduzeti?

Martin Sabel, direktor Saveznog udruženja za dizalice topline, apelira na političare da konačno usklade svoje stavove i donesu jasne odluke koje će omogućiti oporavak industrije.

'Politika mora djelovati jedinstveno, donositi važne odluke i dosljedno ih provoditi. Trebamo pouzdan režim subvencija i strukturu cijena energije koja neće kočiti obnovljive izvore, već ih poticati', poručio je Sabel.

Jedno od ključnih pitanja jest cijena struje, jer toplinske pumpe mogu ekonomski isplativo raditi samo ako su cijene struje niske. U tom kontekstu Sabel predlaže smanjenje PDV-a na struju za dizalice topline na sedam posto. Tako bi se osigurala pristupačnost za krajnje korisnike i poboljšala isplativost ulaganja u ove sustave.

S druge strane, Markus Staudt iz Saveznog udruženja industrije grijanja naglašava da vlasnicima kuća treba sigurnost u planiranju prilikom modernizacije sustava grijanja.

'Državna potpora za modernizaciju grijanja mora se nastaviti i iduće godine, kao što je bila u 2023.', rekao je Staudt, ukazujući na važnost dosljedne državne politike.

Nove prilike i istraživanja

Unatoč trenutnim izazovima, sve je više dokaza za to da dizalice topline mogu zamijeniti fosilne izvore energije u većini slučajeva.

Institut za solarne energetske sustave (ISE) Fraunhofer proveo je dugogodišnje istraživanje na 400 instaliranih toplinskih pumpi u novogradnjama i starijim zgradama. Rezultati su pokazali da one mogu učinkovito raditi i u starijim zgradama, čime se ruši mit da su prikladne samo za nove objekte.

Ovo otkriće moglo bi donijeti novi val narudžbi, pogotovo jer kamate na građevinske kredite ponovno počinju padati. Građevinska industrija i proizvođači dizalica topline mogu se nadati povećanju potražnje u nadolazećim mjesecima.

Politički zaokret?

Političke nesuglasice, koje su u proteklih godinu dana izazivale nesigurnost na tržištu, također bi mogle doći kraju. Iako je prošle godine zamjenik predsjednika CDU-a Andreas Jung u ZDF-ovom jutarnjem programu nazvao toplinske pumpe 'miljenikom Zelenih', politički stavovi su se promijenili.

U lipnju ove godine predsjednik CDU-a Friedrich Merz izjavio je da njegova stranka u potpunosti podržava energetsku tranziciju.

'Svi smo jedinstveni u stavu da se Njemačka mora udaljiti od fosilnih izvora energije', rekao je Merz, ističući da je prošle godine trebalo biti puno više dizalica topline u upotrebi.