POPUŠTANJE MJERA

Razočarani ugostitelji: 'Ponosno ćemo ostati zadnji na braniku zdravlja i – bankrotirati u stilu'

12.02.2021 u 09:03

Bionic
Reading

To što će i kafići moći nuditi kavu za van, ugostitelji smatraju samo ispravljanjem stare nepravde. Drže da je to više psihološka mjera za građanstvo nego pomoć koja će im donijeti financijsku korist

Dok s jedne strane casina, kladionice i automat klubovi od ponedjeljka mogu otvoriti svoja vrata, a pritom, kako je jučer rečeno, i posluživati piće, kafići i restorani i dalje ostaju zatvoreni. Jedina razlika je što će sada i kafići moći nuditi kavu za van, a po koju su dosad građani odlazili u pekare, na kioske i benzinske pumpe…

Očekivano, takav rasplet događaja oko popuštanja mjera razočaravajući je za ugostitelje. Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, tako je kazao da mu je jako drago zbog teretana, a što se tiče kave za van, to je ispravljanje stare nepravde koja traje već nekoliko mjeseci.

– Što se tiče ostalog, veselim se da smo zadnji ostali u rovovima na braniku hrvatskog zdravlja. Mi ćemo tu ulogu nositi ponosno i bankrotirati u stilu, ironizirao je predsjednik kvarnerske i istarske Udruge ugostitelja činjenicu da se čak i casina i automat klubovi otvaraju, a ugostiteljstvo i dalje ostaje zatvoreno.

Na pitanje je li se što popravilo oko kredita HAMAG BICRO-a i HBOR-a te isplate fiksnih troškova, ukazao je kako je problem što tvrtka koja je lanjsku godinu završila u gubitku, a to je većina ugostiteljstva, ne može do kredita. Ako postoji ikakav porezni dug, također nema kredita. – Krediti za likvidnost pomažu likvidnima. Dakle, tko ima novca, može ga dobiti, tko nema novca, ne može, ukazao je Jakominić za Novi list.

Što se tiče povrata troškova, barem situacija za siječanj i veljaču bi trebala biti u redu, dok je prosinac problematičan s obzirom da, kako je poznato, ugostitelji prvo moraju platiti obveze, da bi tek onda mogli tražiti od države novac za pokriće. A ljudi nemaju novca. Činjenica je da mnogi i dalje svoje ugostiteljske firme drže otvorenima, najviše iz razloga što ne žele zaposlene poslati na biro, dok god primaju 4.000 kuna iz mjera za zaposlene. Paralelno se jako puno ugostitelja zadužuje i pitanje je kako će vraćati posuđeno.

Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, komentirajući jučerašnje popuštanje mjera, kazao je kako ovo neće biti nekakva velika financijska korist caffe barovima.

– Mnogi se već pitaju isplati li se uopće i otvarati samo radi kave za van. Osobno mislim da mnogo kafića i neće otvarati, jer samo riskiraju da izgube pomoć, a prihod od kave za van sigurno neće moći nadomjestiti taj dio fiksnih troškova koji se pokrivaju. Tako da to više vidim psihološkom mjerom za građanstvo koje je već mjesecima doma, da se nađu i popričaju uz tu kavu za van. Dakle, financijski za same ugostitelje ne vidim neku veliku korist, dapače, mogli bi se i razočarati, kazao je Karna.

Konkretnija pomoć bi bila otvaranje terasa, no u ovoj varijanti se ljudi neće smjeti zadržavati na terasama. Ono što još ostaje nepoznato, a što bi se trebalo danas doznati, jest i to hoće li se ograničiti vremenski rad caffe barova pa se neće smjeti raditi i navečer.

– Pitanje je i tko će htjeti raditi navečer, ako se bude moglo, ako ne može prodati pivo… Treba pričekati kako će se točno definirati što se smije, a što ne. Što se tiče činjenice da se casina otvaraju, rekao bih da su to i dalje nelogičnosti koje podupiru ovo nezadovoljstvo i nepovjerenje u odluke Stožera. To je samo jedna od takvih nelogičnih odluka, dodao je Karna.