industrija u krizi

Rudari u teškim problemima: 'Do zlata je sve teže doći, nema ga dosta'

11.06.2024 u 20:37

Bionic
Reading

Rudarska industrija zlata bori se održati rast proizvodnje jer je nalazišta žutog metala sve teže pronaći, objavilo je Svjetsko vijeće za zlato

'Vidjeli smo rekordnu proizvodnju rudnika u prvom tromjesečju 2024. te je porasla za četiri posto na godišnjoj razini. Ali gledajući širu sliku, proizvodnja je zapravo dosegla plato oko 2016., 2018. i od tada nismo vidjeli nikakav rast', rekao je glavni tržišni strateg WGC-a John Reade, prenosi CNBC.

Prema podacima Međunarodnog trgovinskog udruženja, proizvodnja rudnika porasla je samo pola posto u 2023. u usporedbi s prošlom godinom.

Godine 2022. rast proizvodnje iznosio je 1,35 posto na godišnjoj razini, godinu prije iznosio je 2,7 posto, a 2020. globalna proizvodnja zlata zabilježila je prvi pad u desetljeću, klizeći za jedan posto.

'Mislim da je to nevjerojatna priča: nakon 10 godina brzog rasta od otprilike 2008. godine, rudarska industrija bori se održati rast proizvodnje', rekao je Reade.

Teško je pronaći nova nalazišta

Nova nalazišta zlata sve je teže pronaći diljem svijeta jer su mnoga perspektivna područja već istražena, objasnio je. Eksploatacija zlata velikih razmjera kapitalno je intenzivna te zahtijeva značajna istraživanja i razvoj. Naime potrebno je u prosjeku 10 do 20 godina da rudnik bude spreman za proizvodnju.

Čak i tijekom procesa istraživanja vjerojatnost da otkriće napreduje u razvoj rudnika je mala, sa samo oko 10 posto nalazišta širom svijeta koja sadrže dovoljno tog metala da opravdaju rudarenje.

Do danas je iskopano oko 187.000 metričkih tona zlata, a većina dolazi iz Kine, Južne Afrike i Australije. Rezerve koje se mogu iskopati procjenjuju se na oko 57.000 tona, prema Geološkom institutu Sjedinjenih Država.

Sve teže dobiti dozvolu za rudarenje

Osim procesa otkrivanja, vladine dozvole koje je sve teže osigurati i koje zahtijevaju više vremena za dobivanje otežale su rudarenje, dodao je Reade. Osiguravanje licenci i dozvola potrebnih prije nego što rudarske tvrtke počnu s radom može potrajati nekoliko godina.

Osim toga, mnogi rudarski projekti nalaze se u udaljenim područjima koja zahtijevaju infrastrukturu kao što su ceste, struja i voda, što rezultira dodatnim troškovima u izgradnji i financiranju operacija, rekao je Reade.

'Sve je teže pronaći zlato, financirati ga i upravljati njime', rekao je.

Cijene zlata vrtoglavo rastu, a posljednjih mjeseci porasle su na rekordno visoke razine potaknute snažnom potražnjom koju predvodi Kina. Trenutno se zlatom trguje za 2294,3 američka dolara po unci.