smanjen pritisak

Slovenci tvrde: Fortenova postigla dogovor s HPS-om, produljen rok za isplatu 1,2 milijarde eura teške obveznice

10.10.2024 u 11:42

Bionic
Reading

Slovenski Dnevnik piše kako je Fortenova postignula dogovor s fondom HPS o još jednom produljenju roka za isplatu obveznice od 1,2 milijarde eura i to pod povoljnijim uvjetima. Uz to navodno Fortenova, čiji je većinski vlasnik Pavao Vujnovac, kupuje Vujnovčevu tvrtku koja se bavi proizvodnjom i distribucijom voća i povrća, Enna Fruit

Jedan od ključnih uvjeta koje je HPS Investment Partners postavio Fortenovi za produženje roka otplate obveznica bio je taj da Fortenova mora započeti prodajni proces svoje poljoprivredne divizije do kraja 2022. godine. Fortenova je to i učinila, a u srpnju ove godine sklopljen je ugovor s Podravkom o prodaji nekoliko ključnih tvrtki iz agro-sektora: Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Fenix.

Za ove tvrtke, Podravka će izdvojiti 333 milijuna eura, čime će Fortenova smanjiti svoj dug. Ova transakcija bit će dovršena nakon dospijeća obveznica, odnosno krajem studenog. Primljena sredstva Fortenova će iskoristiti za smanjenje svoje zaduženosti, što je od ključne važnosti za stabilizaciju financijske situacije, piše slovenski Dnevnik.

Prema neslužbenim informacijama, Fortenova je već postigla dogovor s HPS Investment Partners o daljnjem produljenju roka za plaćanje obveznica. Ovaj put rok će biti produžen za dvije godine, a kamatna stopa bit će znatno niža od trenutnih 18 posto. Ovo je pozitivna vijest za Fortenovu, jer bi im omogućila lakše planiranje otplate dugova i smanjenje financijskog pritiska.

Nakon prodaje poljoprivrednih tvrtki Podravki, Fortenova očekuje smanjenje svog neto duga s trenutnih više od milijardu eura na oko 700 milijuna eura. Uz to, Fortenova očekuje da će omjer njezinog neto duga i EBITDA (operativne dobiti) pasti ispod dva. To znači da bi, ako bi sav EBITDA bio usmjeren na otplatu dugova, Fortenova mogla u potpunosti otplatiti dug u manje od dvije godine.

  • +9
Pavao Vujnovac Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Uz smanjenje duga, Fortenova grupa ima planove za budućnost, koji uključuju preuzimanje dvaju agro-prehrambenih poduzeća kako bi nadomjestila prodanu poljoprivrednu diviziju. Jedan od tih poteza bit će preuzimanje tvrtke Enna Fruit, čiji je vlasnik upravo Pavao Vujnovac. Enna Fruit se bavi proizvodnjom, otkupom i distribucijom voća, povrća i cvijeća te je prošle godine ostvarila više od 170 milijuna eura prihoda.