iz fortenovinih ruku

Podravka i Fortenova u velikom poslu: 'Dobar potez, a postoji i jedan intrigantan detalj'

12.07.2024 u 13:49

Bionic
Reading

Poljoprivredni dio poslovanja Fortenova grupe, nekadašnjeg Agrokora, po svemu sudeći prijeći će u ruke koprivničke Podravke: objavljeno je da je potpisan ugovor o ekskluzivnom pregovaranju o prodaji Belja, PIK-a Vinkovci, Vupika, Energije Gradec, Belja Agro-Vet i Felixa, čime su iz igre ispale ponude mađarskih investitora i još jednog hrvatskog konzorcija

Cijena ove izvjesne transakcije nije objavljena, no procjenjuje se da se kreće oko 330 milijuna eura. Potvrđeno je da je po ponuđenom iznosu bila najviša.

'Dodatna prednost Podravke je činjenica da bismo s njom dobili strateškog partnera koji će PIK-u Vrbovec i sustavu Fortenova grupe nastaviti osiguravati kvalitetnu domaću sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju', objavljeno je iz kompanije koju je nedavno definitivno preuzeo poduzetnik Pavao Vujnovac, a koju još uvijek vodi Fabris Peruško.

Spomenuti poljoprivredni biznis Fortenova grupe čini oko 10 posto hrvatske poljoprivredne proizvodnje, a posebno su značajne koncesije na ogromnim površinama zemlje u Slavoniji i gotovo cijeloj Baranji. Radi se stoga, barem rubno, i o politički osjetljivom procesu jer su se kao glavni konkurenti za preuzimanje Belja, PIK-a Vinkovci i Vupika s jedne strane nalazili Mađari vrlo bliski Viktoru Orbanu i tamošnjoj vlasti, a s druge Podravka, zapravo kompanija pod kontrolom hrvatske države.

Dodatni aspekt u cijeloj priči jest nedavno vlasničko konsolidiranje same Fortenova grupe, iz koje je Vujnovac izbacio dosadašnje sankcionirane ruske suvlasnike, te skoro dospijeće skupih kredita u iznosu od čak 1,2 milijarde eura, o čijem će se refinanciranju uskoro pregovarati s američkim kreditorima.

Osim financijske injekcije od prodaje najvećeg dijela poljoprivrednog biznisa, može se zaključiti da će ova transakcija biti uvod u daljnje poslovno restrukturiranje.

Financijska konsolidacija Fortenove

'Novi vlasnik Fortenova grupe više je financijsko-trgovački, a manje proizvodni poduzetnik, a njegove najbolje vještine odnose se na trgovinu burzovnim artiklima koji su homogeni i puno jednostavniji od artikala široke potrošnje. Kod njih postoji proizvodnja s puno inputa i komponenata te se radi o puno složenijoj organizaciji s različitim tehnologijama u nabavi sirovina, proizvodnji, pripremi, distribuciji, marketingu i na koncu prodaji', kaže za tportal ekonomist i bivši ministar Ljubo Jurčić.

'Sa strane Fortenova grupe ovdje se evidentno radi o financijskoj konsolidaciji i stabilizaciji kompanije čije se funkcioniranje mora osigurati tako da kreditori, kojima se duguju 1,2 milijarde eura, budu sigurni da im dugovi mogu biti plaćeni', jasan je ovaj sugovornik.

Jurčić je svojedobno i osobno bio angažiran u Podravci, u nekim od njenih kriznih trenutaka, pa nam objašnjava svoje viđenje geneze nastanka i budućnosti ove tvrtke.

'Ona je stvorena kao proizvodna i vertikalno integrirana kompanija koja je posjedovala zemljišta i tehnologiju za proizvodnju, a njeni proizvodi postali su brendovi i osvojili tržište upravo takvim pristupom - kvalitetom, a ne marketingom. Nažalost, kasnije je ondje došla generacija navodno suvremenih menadžera koji su se igrali brendovima i na burzi, a manje se bavili samom biti ove kompanije, pa je bilo očekivano da će Podravka doći u krizu', kaže Jurčić.

'Kompanija danas ima jako dobre proizvode i jedna je od najpoželjnijih u Hrvatskoj i regiji, ali je zapustila priču o svojoj sirovinskoj bazi. Preuzimanje triju tvrtki iz sustava Fortenove mogao bi biti znak njenog prirodnog vraćanja samim počecima, ali pitanje je postoji li cjelovita strategija za poslovanje 'od zemlje preko tržišta do stola'. Nadam se da postoji i da fokus neće biti na marketingu, već na optimizaciji zemljišnog portfelja, resursa i proizvodnog procesa', dodaje Jurčić.

Drugim riječima, kaže da se ne radi o političkom manevru, nego o odluci temeljenoj na razrađenoj poslovnoj strategiji.

'Objavljeno je da će se kupnja financirati kreditom i da je moguće sudjelovanje Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), što također može biti od velike pomoći - no samo ako postoje jasan plan i strategija. Ako to nije slučaj, EBRD može i odmoći jer ta institucija katkad ima cilj rastrančirati kompanije kako bi ih pokupovali veliki europski igrači', tvrdi Jurčić.

No, naglašava još jednom, Podravka je danas i dalje najpoželjnija kompanija u regiji prije svega zahvaljujući brendovima izgrađenima u prošlosti te je njena vrijednost nesumnjivo najveća dosad.

'Treba proučiti transakciju'

Ekonomist Danko Sučević najavu Podravkinog preuzimanja agrobiznisa Fortenova grupe općenito smatra pozitivnim za sve uključene u ovaj proces.

'Fortenova će se više fokusirati na svoj primarni biznis, a to su trgovina i maloprodaja, što bi u aspektu konkurencije trebalo biti dobro i za njih, i za tržište, i za same kupce. Dosadašnja strategija vertikalne integracije 'od polja do stola' nije bila uspješna jer, slikovito govoreći, tko bi od konkurenata Fortenove kupovao proizvode Belja znajući da time zapravo pojačava konkurenciju?' kaže Sučević za tportal.

Općenito, smatra, vertikalna integracija loše funkcionira osim u slučaju kada je jedan od partnera izraziti monopolist na tržištu, što nekadašnji Agrokor doista jest bio.

'Kupnja bi za Podravku načelno trebala biti dobar poslovni potez jer bi proširila svoje poslovanje i dodatno se oslanjala na ekonomiju veličine. Jedinu opasnost mogla bi predstavljati njena tržišna snaga, prije svega na domaćem tržištu, na kojem bi mogla iskorištavati svoju snagu na teret kupaca, a možda i dobavljača. No o tome se ionako brine Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja', kaže nam Sučević.

Stav da se radi o pozitivnom potezu, naglašava, baziran je na dosad objavljenim i šturim informacijama i uz pretpostavku da će Podravka ubuduće biti vođena po normalnim ekonomskim standardima - dakle ni ekstra kvalitetno, ni jako loše. No samu transakciju tek treba proučiti, posebno kupoprodajnu cijenu.

'U ovom slučaju zanimljiv je podatak da je Fortenova grupu tek prije koji dan preuzeo Pavao Vujnovac, a da odluku o prodaju danas objavljuje Fabris Peruško, za kojega tek treba vidjeti hoće li ostati na svojoj poziciji', kaže Sučević, jer, podsjeća, promjena vlasničke strukture obično implicira i smjenu dotadašnjih vodećih ljudi u kompanijama.

'Dakle - ili je odluka unaprijed bila odobrena od novog vlasnika Fortenove ili je ona donesena upravo zbog toga što je on došao na tu poziciju', zaključuje Sučević.