Hrvatska vlastitom proizvodnjom pokriva samo oko 67 posto domaćih potreba za mesom, a proizvodnja se i dalje smanjuje. Zašto se to događa i mogu li se negativni trendovi preokrenuti, za HTV-ov Studio 4 komentirao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Unazad 20 godina u Europi je stagnacija proizvodnje mesa, rekao je Majdak za HRT. Najviše se smanjuje proizvodnja ovčjeg i kozjeg mesa, zatim goveđeg, a nešto manje svinjskog. Jedini je porast u proizvodnji mesa peradi. 'Dugoročne projekcije pokazuju da će tako biti i dalje', dodao je.
Meso se, kaže, proizvodi u samo nekoliko država. Kada se govori o svinjskom mesu, to su veliki proizvođači koji pokrivaju tržište ne samo EU-a, već i dalekih zemalja kao što je Kina. 'Njemačka, Španjolska, Danska i Nizozemska su zemlje koje su visoko specijalizirane za određene proizvodnje u stočarstvu. Oni imaju moderne farme s intenzivnom proizvodnjom', kazao je.
Naglašava kako se u Hrvatskoj jedan dio proizvodnje odvija u ekološkim uvjetima, ekstenzivnim uvjetima, tako da je teško to uspoređivati. 'Kroz programe mi želimo potaknuti proizvođače koji su konkurentni i imaju mogućnost te radnu snagu da hvataju korak s najrazvijenijim zemljama', rekao je Majdak.
Hrvatska nije samodostatna što se tiče mesa i oko 33-35 posto nadoknađuje se iz uvoza. 'To nije nešto s čim smo u Ministarstvu poljoprivrede zadovoljni', kazao je Majdak i istaknuo da se provodi niz mjera i programa za podupiranje i modernizaciju farmi.