Talijanski poljoprivrednici napuštaju tradicionalne kulture i okreću se uzgoju egzotičnog voća, posebno manga, zbog visokih temperatura i boljih izgleda za zaradu, izvijestila je u utorak udruga Coldiretti
Voćnjaci manga zasađeni su ove godine u Italiji na 1.200 hektara, u usporedbi s 500 hektara u 2019. i samo 10 hektara u 2004. godini, pokazuju podaci poljoprivredne udruge.
„Proizvodnja tropskog voća uzgojenog u Italiji, potaknuta klimatskim promjenama, izmijenit će iz temelja ponašanje potrošača i investicijske odluke poljoprivrednih tvrtki u narednim godinama”, procjenjuju u Coldirettiju.
Mala poljoprivredna gospodarstva na Siciliji uzgajaju tropsko voće već desetljećima, ali proizvodnja se sve brže širi i na druge regije na jugu Italije, poput Puglije i Calabrije.
Francesco Bilardi počeo je u Calabriji 2020. saditi stabla manga, avokada i marakuje uz čerimoju, koja se uglavnom uzgaja u Mesinskom tjesnacu.
„Agrumi su danas naša tradicija, ali i oni su nekad bili inovacija. Za nas je normalno da održavamo tradiciju, uz pokoju inovaciju", objašnjava Bilardi, koji vodi gospodarstvo s dva brata.
Proizvodnja manga, banane i avokada u Italiji raste, za razliku od tradicionalne proizvodnje grožđa kojoj ove godine prijete loši vremenski uvjeti i bolesti. Proizvodnja vina trebala bi se smanjiti za 12 posto.
Andrea Passanisi uzgaja avokado i mango na obroncima Etne već 17 godina i upozorava da su ekstremni vremenski uvjeti prijetnja i za uzgoj tropskog voća.
"Pravi su problem klimatskih promjena nepredvidiva godišnja doba", ističe.
Egzotično voće jednako je osjetljivo na sve češće oluje, jake padaline i duga sušna razdoblja kao i grožđe i citrusi, slaže se ekonomski koordinator Coldirettija Lorenzo Bazzana.
"Tropski proizvodi nisu čarobni štapić koji će poljoprivrednike osloboditi rizika", naglašava Bazzana.