MORATORIJ NA DUGOVE

Teleoperateri traže registar svih dužnika

16.10.2014 u 11:01

Bionic
Reading

Banke, veliki gradovi i komunalne tvrtke pristale su na otpis duga građanima, no telekom-operateri predlažu moratorij na dugove i uvođenje registra dužnika, s čijim se prijedlogom slaže i Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja i predsjednik udruge Telekom koja se bavi promicanjem prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga

Teleoperateri su jedini odbili otpis dugova te traže uvođenje moratorij, što smatraju najpravednijim rješenjem. Predložili su dvije godine, ali su spremni i produljiti taj rok. To je stajalište većih teleoperatera: Hrvatskog telekoma, VIP-a i TELE 2.

Đuro Lubura iz udruge Telekom pozdravlja njihov prijedlog o osnivanju registra svih dužnika.

'Osnivanje registra dobra je ideja jer će dužnicima onemogućiti da se uvale u još veće probleme. Telekomi su još prije tražili pristup bankarskom HROK-u (Hrvatskom registru obveza po kreditima), ali im je to bilo onemogućeno. Ne radi se o socijalnoj kategoriji da bi im se zbog toga otpisalo dugovanje', smatra Lubura.

'Država će zaštititi građane, no žalosno je što su operateri tako reagirali, jer su ti ljudi došli u takvo stanje zbog gospodarske situacije i njima se zaista treba pomoći', poručila je danas u emisiji U mreži Prvog Hrvatskoga radija ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te najavila da će sporazum zasigurno biti potpisan do kraja godine.