daljinsko očitovanje

U kućanstva se uvode pametna brojila za struju, HEP ih nabavlja za 86,5 milijuna eura

21.08.2024 u 17:08

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda, pod vodstvom Vice Oršulića, za 86,5 milijuna eura nabavlja pametna brojila koja će omogućiti daljinsko očitovanje potrošnje struje, piše Forbes Hrvatska

Natječaj raspisan u kolovozu dio je projekta modernizacije koji se sufinancira europskim novcem kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), a okvirne sporazume s odabranim ponuditeljem u otvorenom postupku nabave tih brojila će na razdoblje od 18 mjeseci potpisati HEP-ODS.

Kako navodi Forbes Hrvatska, natječaj se se provodi za četiri skupine distribucijskih područja, te se za svako od njih nabavljaju jednofazna i trofazna napredna brojila za kućanstva i poduzetništvo, G3-PLC koncentratori podataka za komunikacijsku vezu naprednih brojila i sustava za daljinsko upravljanje (AMM), te multifunkcijska brojila u transformatorskim stanicama. HEP-ODS ima 21 distribucijsko područje te u distribucijskoj mreži oko 2,48 milijuna obračunskih mjernih mjesta.

Nabava za prvu skupinu, koja se odnosi na distribucijska područja Zagreb, Zabok, Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Bjelovar, Križ, Karlovac, Sisak, procijenjena je na 40,6 milijuna eura, dok je nabava za drugu grupu u koju spadaju Pula, Rijeka i Gospić procijenjena je na 13,6 milijuna eura.

Vrijednost nabave za treću grupu u kojoj su Split, Zadar, Šibenik i Dubrovnik procijenjena je na 23,7 milijuna. Četvrta, u koju spadaju Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod, Virovitica i Požega procijenjena je na 8,6 milijuna eura.

Iz HEP-a su za Forbes rekli kako korisnici neće imati nikakvih troškova za ugradnju i korištenje naprednih brojila te da će sustav omogućiti 'izdavanje računa na temelju stvarne mjesečne potrošnje, što donosi veću transparentnost i točnost u obračunu potrošnje'.