ključna industrija

U veliki rat između SAD-a i Kine uključio se jak igrač. Hoće li im oteti sve?

27.09.2024 u 21:00

Bionic
Reading

Dok Kina i SAD vode rat čipovima u nadi da će ujedno smanjiti ovisnost o Tajvanu, sad je, na čuđenje svih, s izrazito ambicioznim planom za proizvodnju poluvodiča, na scenu izašla i Indija, iako je na tom polju još uvijek u početnoj fazi. Može li Indija doista postati svjetski centar za proizvodnju poluvodiča i kako će SAD iskoristiti to?

Indijski premijer Narendra Modi ima velike ambicije za proizvodnju poluvodiča u svojoj zemlji. Peto najveće gospodarstvo svijeta želi postati jedan od najvećih igrača u ovoj industriji, a cilj je rast sektora elektronike s današnjih 155 na 500 milijardi dolara do 2030. godine. Modijeve ambicije su u najmanju ruku privukle pozornost, a stručnjaci imaju suprotna stajališta o tome jesu li one realne. No u jednom se svi slažu - Indija taj cilj ne može postići sama.

'Iako se čini da se brzo razvija i da je vidljiv zamah, Indija je tek krenula od nule s razvojem industrije poluvodiča', rekla je Eri Ikeda, docentica na Odsjeku za studij menadžmenta Indijskog instituta za tehnologiju Delhi, za CNBC.

Indija kao nova prilika

Tajvan je trenutno najveći svjetski proizvođač čipova, držeći približno 44 posto tržišnog udjela, a slijede ga Kina (28 posto), Južna Koreja (12 posto), SAD (6 posto) i Japan (2 posto), podaci su tajvanske konzultantske kuće Trendforce.

'Indija je daleko iza Kine u proizvodnji poluvodiča. Iako bi se mogla brzo razvijati i sustići je, Kina će ipak biti brža', rekao je Rishi Bhatnagar, šef Instituta za inženjerstvo i tehnologiju Tehničkog sveučilišta u Eindhovenu, za CNBC. Bhatnagar je istaknuo da će tajvanski gigant Powerchip Semiconductor Manufacturing Corporation (PSMC) pomoći indijskom Tata Electronicsu u izgradnji prve tvornice pločica poluvodiča od 12 inča u Gujaratu.

Usto američki Micron Technology planira proizvesti prvi poluvodički čip u Indiji 2025. Prošlog tjedna američki proizvođač čipova Analog Devices i Tata Group potpisali su sporazum o istraživanju proizvodnje poluvodičkih proizvoda u toj zemlji. Ovi primjeri, objasnio je, pokazuju da je suradnja neophodna.

Indija polako postaje održiva alternativa Kini za svjetske tvrtke koje žele diversificirati svoje opskrbne lance usred geopolitičkih rizika. Međutim analitičari kažu da ta država prvo mora naučiti kako se može natjecati s istočnoazijskim divom, posebice jer je njezina industrija poluvodiča još uvijek u početnoj fazi.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) najveći je proizvođač čipova na svijetu Izvor: EPA / Autor: RITCHIE B. TONGO

Kina ne spava, a SAD je svjestan toga

Kina je vratila status glavnog trgovinskog partnera Indije u 2024., s bilateralnom trgovinom između dviju zemalja od 118,4 milijarde dolara. Indijski uvoz dijelova za telekomunikacije i pametne telefone iz Kine iznosio je 4,2 milijarde dolara, pokazuju podaci ministarstva vanjskih poslova.

Kina već polako sustiže čak i tehnološki napredak tajvanskog giganta TSMC-a te povećava svoju industriju poluvodiča uvozom velikih količina opreme iz SAD-a i Japana. Iako će se Indija i dalje morati snažno oslanjati na vrhunske proizvođače čipova - Tajvan i Kinu - južnoazijska država planira nastaviti surađivati ​​sa SAD-om upravo zato da bi se suprotstavila Kini.

Početkom rujna ministarstvo vanjskih poslova SAD-a objavilo je da će se udružiti s Indijskom misijom poluvodiča (ISM) te indijskim državnim tijelom za elektroniku i informatiku. Tri dana nakon toga Bidenova administracija uvela je nove kontrole izvoza kritičnih tehnologija, uključujući kvantno računalstvo i poluvodiče, što je potez koji će vjerojatno ograničiti napredak Pekinga u umjetnoj inteligenciji i računalstvu.

Indija Izvor: Profimedia / Autor: Himanshu Sharma/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

SAD-u bi Indija na taj način mogla pomoći diversificirati opskrbne lance i tako smanjiti ovisnost o Tajvanu. Početkom tjedna Modi se nakon sastanka čelnika zemalja QUAD-a sastao s mnogim predstavnicima velikih tehnoloških tvrtki, poput Googlea, Nvidije i AMD-a, a pali su i neki dogovori. Drugi analitičari kažu da fokus Indije na poluvodiče može pomoći jačanju položaja SAD-a u ratu čipovima s Kinom.

Prepreke i aduti

Ipak, Indija će imati mnoge prepreke u natjecanju s Kinom u ovoj industrijskoj niši, a posebice kad je riječ o infrastrukturi i ulaganjima. No u prilog joj definitivno ide jeftina radna snaga jer ju je učinila atraktivnom za tvrtke koje žele smanjiti svoju ovisnost o Kini. Minimalna plaća za kvalificirane radnike u New Delhiju iznosi oko 255 dolara, a radnici u Pekingu zarađuju oko 345 dolara.

Budući da će potreba za čipovima od sada samo rasti, Indija bi mogla biti rješenje za mnoge tvrtke koje žele smanjiti troškove i zadovoljiti potražnju. Najmnogoljudnija zemlja svijeta, za koju Goldman Sachs kaže da će do 2075. godine postati drugo najveće svjetsko gospodarstvo, već je privukla ulagače poput tehnoloških divova Applea i Googlea, a analitičari predviđaju da će oni samo povećavati proizvodnju u Indiji.