PET MILIJUNA PROGRAMERA

Novi igrač globalne AI utrke: Kako je najmnogoljudnija zemlja postala IT velesila

14.09.2024 u 16:53

Bionic
Reading

Indija postaje ključni igrač u globalnom AI ekosustavu zahvaljujući velikom broju IT stručnjaka i snažnoj podršci vlade koja ulaže u razvoj AI tehnologija i infrastrukture

Prošlog četvrtka najbogatiji čovjek Azije Mukesh Ambani obratio se svojim dioničarima tijekom iščekivanog godišnjeg obraćanja i predstavio JioBrain, niz alata i aplikacija temeljenih na umjetnoj inteligenciji (AI), a oni će, kako kaže, transformirati poslovanje u energetici, tekstilu, telekomunikacijama i drugim sektorima koji čine njegov multinacionalni konglomerat Reliance Industries. 'Usavršavanjem JioBrain unutar Reliancea stvorit ćemo snažnu AI platformu koju ćemo moći ponuditi i drugim poduzećima', rekao je Ambani tijekom govora.

Najnoviji potez predsjednika Reliancea dolazi u trenutku u kojem Indija izranja kao ključni igrač u globalnom AI ekosustavu s moćnom IT industrijom, vrijednom 250 milijardi dolara, koja opslužuje mnoge svjetske banke, proizvođače i tvrtke, piše časopis Time.

Kao najmnogoljudnija zemlja svijeta, Indija također ima snažnu radnu snagu s gotovo pet milijuna programera u vrijeme u kojem globalno nedostaje AI talenata. Analitičari predviđaju da bi indijske AI usluge do 2027. godine mogle doseći vrijednost od 17 milijardi dolara, prema nedavnom izvješću Nasscoma i BCG-a.

Puneet Chandok, predsjednik Microsofta za Indiju i Južnu Aziju, ističe istraživanje koje pokazuje da Indija ima jednu od najviših stopa usvajanja AI-ja među zaposlenicima, s 92 posto onih koji koriste generativnu AI tehnologiju na poslu, što je znatno više od globalnog prosjeka od 75 posto. 'Ovi uvidi naglašavaju značajan utjecaj AI-ja na indijsku radnu snagu i proaktivne korake koje poduzimaju i zaposlenici i lideri kako bi integrirali AI u svoju svakodnevicu', kaže Chandok, dodajući da tvrtka također podržava inicijative s ciljem osposobljavanja dva milijuna ljudi za AI vještine do 2025. godine.

Indija u središtu globalne AI utrke

Fokus na Indiju dolazi u vrijeme u kojem mnoge zemlje diljem svijeta žele razviti svoje konkurentne AI sustave umjesto da se oslanjaju na SAD ili Kinu. Posljednjih godina indijska vlada potiče ekosustav u kojem globalni igrači poput Googlea i Meta, indijske tvrtke poput Reliancea i Tata Consulting Servicesa te domaći startupi mogu iskoristiti njegovu tehnološki isplativu infrastrukturu.

Indija teži stvoriti ono što bivši ministar za elektroniku i informacijsku tehnologiju Rajeev Chandrasekhar naziva 'suverenim AI-jem', integriranjem velikih modela u sektore poput zdravstva, poljoprivrede i upravljanja kako bi se potaknuo gospodarski rast. U ožujku je vlada povećala ulaganje u vrijednosti od 1,25 milijardi dolara u ambicioznu misiju IndiaAI, koja će pomoći razvoju računalne infrastrukture, startupova i primjene AI-ja u javnom sektoru.

'Zanimljivo, sama vlada je glavni pokretač AI transformacije u Indiji', kaže Jibu Elias, vodeći istraživač AI-ja i etičar koji je pomogao stvoriti IndiaAI. Elias navodi da je taj poticaj ubrzan od 2020. godine. 'Želimo da Indija bude globalna radionica za AI alate.'

Arvind Gupta, voditelj Digital India Foundationa u New Delhiju, ovu metodu naziva 'pristup odozdo prema gore'. 'Za razliku od Googlea i Microsofta, Indija je otišla korak dalje gradeći povjerenje u tehnologiju kroz digitalnu javnu infrastrukturu', kaže Gupta. Ova infrastruktura, poznata kao DPI, javno-privatno je partnerstvo koje je vlada uvela prije gotovo desetljeća, kombinirajući tehnologiju, upravljanje i civilno društvo. Uključuje biometrijski identifikacijski sustav, sustav brzih plaćanja i dijeljenje podataka temeljeno na pristanku, što sada daje pristup javnim uslugama za 1,4 milijarde građana Indije.

Novi AI startupovi i utrka za razvoj velikih jezičnih modela

Uz toliko dostupnih podataka, niz indijskih startupova sada se utrkuje u izgradnji velikih jezičnih modela ili LLM-ova, koji koriste generativnu AI tehnologiju učeći iz ogromnih količina podataka. U zemlji u kojoj se govori više od desetak jezika 'raznoliko i višejezično okruženje Indije čini je idealnim testnim poligonom za razvoj i usavršavanje globalnih AI rješenja', kaže Chandok iz Microsofta.

U siječnju je Krutrim, AI startup poduzetnika Bhavisha Aggarwala, postao prvi indijski jednorog jer je osigurao 50 milijuna dolara financiranja od prominentnih investitora iz Silicijske doline poput Lightspeed Venture Partnersa i milijardera Vinoda Khosle. Startup iz Bengalurua, Sarvam, nedavno je lansirao AI bot koji podržava više od 10 indijskih jezika koristeći open-source softver nakon što je prikupio 41 milijun dolara. Vlada također podržava ovu inovaciju izgradnjom 'ciljanih LLM-ova' koji mogu prevoditi u stvarnom vremenu za građane koji pristupaju javnim uslugama, dodaje Gupta.

Ipak, indijski AI napredak ne može se ubrzati bez računalne snage i zajedničkih resursa. Kako bi riješila taj problem, vlada je prošlog mjeseca završila nabavu tisuću grafičkih procesorskih jedinica (GPU-ova) kako bi ponudila računalni kapacitet AI proizvođačima.

U rujnu prošle godine izvršni direktor Nvidije Jensen Huang posjetio je Indiju kako bi se sastao s premijerom Modijem i tehnološkim liderima, označivši zemlju kao potencijalnu lokaciju za proizvodnju čipova, dok SAD sve više ograničava izvoz visokotehnoloških čipova u Kinu. 'Imate podatke, imate talente', rekao je Huang Modiju. 'Ovo će biti jedno od najvećih AI tržišta na svijetu.' U ožujku ove godine prvi kontingent Nvidijinih čipova stigao je u indijske podatkovne centre nakon što je sklopila partnerstvo s indijskom cloud uslužnom tvrtkom Yotta, pokrećući Shakti Cloud kao najbržu AI superračunalnu infrastrukturu u Indiji.

Jača indijska ambicija za razvoj AI-ja

U tom kontekstu tvrtke u vlasništvu indijskih milijardera ne žele zaostati. U srpnju je najveća softverska tvrtka Tata Consultancy Services (TCS) uložila velika sredstva u generativni AI projekt vrijedan više od 1,5 milijardi dolara. Gautam Adani, drugi najbogatiji Azijac, najavio je pothvat s UAE-om u prosincu kako bi istražio AI i diversificirao digitalne usluge.

Što se tiče Ambanija, koji je ove godine pozvao svoje zaposlenike da ubrzaju AI transformaciju u svim poslovima, cilj je jasan: 'Moramo biti na čelu korištenja podataka s AI-jem kao pokretačem za postizanje kvantnog skoka u produktivnosti i učinkovitosti.'

Od tada Jio, Relianceov telekomunikacijski biznis, surađuje s Indijskim tehnološkim institutom na pokretanju Bharat GPT-ja, usluge slične ChatGPT-ju za indijske korisnike. Tijekom Relianceovog događanja prikazan je video koji demonstrira kako bi alat za pretvaranje govora u tekst mogao funkcionirati: mehaničar razgovara s AI botom na svom materinjem tamilskom jeziku, bankar koristi alat na hindskom, a programer u Hyderabadu piše računalni kod na teluškom jeziku.

'To je kao indijska obitelj', rekao je Ganesh Ramakrishnan, voditelj odjela za računalne znanosti i inženjerstvo na Indijskom tehnološkom institutu u Mumbaiju. 'Međusobno smo ovisni i zajedno smo jači.'