TEHNO noviteti

Najveća tehno premijera jeseni: Apple predstavio iPhone 16

09.09.2024 u 20:52

Bionic
Reading

Američki proizvođač u sklopu virtualne prezentacije 'It's Glowtime' predstavlja novu liniju iPhonea 16, kao i niz drugih noviteta, uključujući najnoviji Apple Watch

19:00 Napokon smo i to dočekali. Apple, najpoznatiji američki proizvođač smartfona, službeno predstavlja nove mobilne uređaje za sezonu 2024.-2025. Na čelu s najnovijim iPhoneima iz serije 16, kalifornijska kompanija u sklopu događaja 'It's Glowtime' premijerno prikazuje i nove pametne satove.

19:08 Čelni čovjek tvrtke Tim Cook započeo je prezentaciju novim Apple Watchem. Kompanija slavi 10. godišnjicu otkad je predstavljen u rujnu 2014. Apple Watch 10 je tanji od prethodnih verzija, uz povećanu dijagonalu ekrana i nešto tanji profil sa zaobljenim staklom. Umjesto modela od 41 i 45 milimetara, imamo opcije od 42 i 46 milimetara. Veličina se povećala smanjenjem okvira i povećanjem samog kućišta, a skok je vidljivo, ali ne i enormno povećanje.

Osim tog povećanja veličine i tanjeg dizajna, ažurirani modeli izgledaju poput trenutnih primjeraka Apple Watcha. Apple je ažurirao OLED zaslon da bi bio energetski učinkovitiji, a s većim kućištem može se povećati i veličina baterije, što dovodi do njenog dužeg trajanja.

Apple Watch 10 dolazi u bojama jet black, rose gold i silver aluminum. Specijalna edicija zamijenit će čelik titanijem i, naravno, koštat će puno više od standardne linije.

19:15 Apple na novi sat donosi ažurirani senzor otkucaja srca i EKG, što će omogućiti nove značajke poput otkrivanja apneje prilikom spavanja. Dugo se šuškalo o uvođenju detekcije apneje u Series 10, ali nije bilo jasno hoće li biti implementirana zbog spora oko patenta koji je u tijeku, zbog čega je Apple onemogućio detekciju kisika u krvi u sadašnjoj generaciji modela satova u SAD-u.

Apneja uzrokuje to da osoba prestane disati dok spava, što može dovesti do pretjeranog umora te većih zdravstvenih problema. Obično se dijagnosticira praćenjem spavanja, a za njezino rješavanje potreban je aparat za disanje poput CPAP-a. Apple Watch Series 10 i Ultra 2 mogu otkriti apneju pomoću praćenja sna, pružajući očitanje nakon prikupljanja podataka o spavanju nekoliko dana.

Posljednjih nekoliko godina Apple Watch koristio je čip serije S, koji se malo promijenio, a ovogodišnji S10 donijet će značajno poboljšane performanse. Startna cijena mu je 399 dolara i dolazi 20. rujna.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

19:22 Apple je nastavio s predstavljanjem satova, a na redu je Ultra.

Iako smo očekivali da će sva nova hardverska poboljšanja za Apple Watch Series 10 vjerojatno dovesti do novog modela Watch Ultra 3, izgleda da nećemo dobiti novu generaciju Appleovog premium pametnog sata.

Tako će 'trojku' zamijeniti 'dvojka' s dodatnom opcijom boje - crna dolazi s novim remenom koji podsjeća na ronilačka odijela. Košta 799 dolara i stiže 20. rujna.

19:30 S Cookom u kadru, Apple je predstavio nove AirPodse 4, a izgledaju kao križanac između sadašnjih AirPodsa i AirPodsa Pro.

Skuplji ‌AirPods 4‌ ima Active Noise Cancellation, značajku koja je prije bila ograničena na ‌AirPods Pro‌ i AirPods Max. Model niže klase izravna je nadogradnja na trenutni AirPods 3.

Kućište za ‌AirPods 4‌ ima novi izgled. Dobivaju zvučnik za Find My, a to im omogućuje reprodukciju zvuka kada ih se izgubi, kao i priključak USB-C za punjenje umjesto Lightninga te podršku za punjenje MagSafe‌.

ANC na AirPodsima 4 nije jednak ANC-u u modelu ‌AirPods Pro‌ jer imaju silikonske vrhove za uši, ali tu je, kažu iz Applea, poboljšanje kvalitete zvuka.

AirPods Max dolaze s USB-C-om, novim bojama i istom cijenom kao dosad.

19:42 Sljedeći na redu je - iPhone 16.

Kao što se i dalo naslutiti, jesenski Appleov događaj nije jesenski Appleov događaj bez iPhonea. Najnovija serija pametnih telefona dolazi na krilima nešto poboljšanog hardvera i obećanja o besprijekorno integriranoj umjetnoj inteligenciji. Koliko je Apple Intelligence zapravo dobar, još ne možemo znati, s obzirom na to da će funkcija stići tek kasnije ove godine. Ono što, doduše, znamo je da iPhone 16 dolazi u dvije varijante opremljene novim objektivima, boljim performansama i još nekoliko sitnih, ali bitnih nadogradnji.

Tako iPhone 16 i iPhone 16 Plus dobivaju Akcijski gumb pomoću kojeg korisnik može uključivati fokuse, aktivirati prečace, otvarati kameru, svjetiljku i tako dalje. S iOS-om 18 može učiniti čak i više toga jer kontrole Kontrolnog centra može dodijeliti Akcijskom gumbu.

Uz Akcijski gumb, modeli serije ‌16‌ dobivaju tipku za snimanje koja se nalazi na desnoj strani, ispod tipke za uključivanje.

Gumb za snimanje koristi se za snimanje slika i videozapisa, a reagirat će na pritisak i dodir za dodatnu podršku gestama. Lagani pritisak će autofokusirati dok će jači pritisak izvršiti snimanje.

Klizanjem ulijevo i udesno povećava se ili umanjuje zum, a tu je i opcija za promjenu foto i video načina rada.

Apple je povećao otvor blende ultraširokokutne kamere da bi poboljšao performanse pri slabom osvjetljenju i prvi put dodao podršku za način rada makro.

Umjesto dijagonalne kamere, koju je Apple koristio za posljednjih nekoliko modela, ‌iPhone 16‌ i 16 Plus imat će vertikalni raspored za sustav kamere s dvije leće, 48 MP i 12 MP.

Telefon dolazi s novim čipom A18, specijaliziranim za Apple Intelligence, Appleov generativni AI.

20:15 Apple je nastavio predstavljanje najmoćnijim modelima iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max.

Kao i ‌iPhone 16‌, iPhone 16 Pro i Pro Max dobit će potpuno novu tipku za snimanje, a u ovim uređajima bit će popraćena nekim poboljšanjima kamere.

Apple u nove telefone donosi ultraširokokutnu leću od 48 megapiksela koja koristi njihovo združivanje do 12 megapiksela, a krajnji rezultat je u osnovi mnogo bolja izvedba pri slabom osvjetljenju za širokokutne snimke i makro fotografije. Telefoto objektiv od 5x, koji je bio ograničen na 15 Pro Max, dolazi na 16 Pro, tako da će ga ovaj put imati oba modela Pro.

Modeli ‌iPhone 16 Pro‌ mogu snimati 4K video do 120 sličica u sekundi, što je dramatično povećanje u odnosu na dosadašnjih 60 sličica u sekundi.

Apple također donosi 8K snimanje te planira dodati značajku za pauziranje i nastavak videosnimanja.

Veličina zaslona svih iPhonea 16 ide gore, prvi put od iPhonea 12. Zaslon ‌iPhonea 16‌ Pro je 6,3 inča, u odnosu na 6,1, dok ‌iPhone 16 Pro‌ Max ima 6,9-inčni zaslon povećan sa 6,7 ​​inča. Promjena nije drastična, ali bit će primjetna ako uz iPhone 15 Pro stavite ‌iPhone 16 Pro‌. Pokreće ih nov 'nabrijani' čip A18 Pro.

20:18 Tu je i poboljšanje glavne kamere, na čelu s modelom iPhone 16 Pro Max, a on dobiva ekskluzivni senzor 48 MP Fusion Camera za sliku s većim dinamičkim rasponom i boljom kontrolom buke u videu.

Konačno, okviri oko ruba ekrana su manji, a on sam koristi učinkovitiju tehnologiju OLED, koja, pogodili ste, povećava svjetlinu i kontrast.

Kao i kod svakog novog lansiranja ‌iPhonea‌, dolaze nove boje. Tu su standardne opcije - crna, bijela i prirodni titan - a ovogodišnja posebna boja je desert titanium. Neke su ga glasine opisale kao brončanu, no boja ovisi o rasvjeti te je, kažu insajderi, impresivnija kad je vidite uživo.

Telefoni će izaći 20. rujna, a iPhone 16 Pro će u SAD-u koštati 999 dolara dok će iPhone 16 Pro Max koštati 1199 dolara.