njemački model

Ugostitelji strahuju od zabrane točenja alkohola: Takva ideja nema nikakvog smisla. Ljudi će staviti ključ u bravu, navući zastore i raditi ilegalno!

01.10.2020 u 09:01

Bionic
Reading

Rad kafića najkasnije do 22 sata, glazba ne glasnija od 65 decibela, odnosno jačine prosječnog razgovora, isključivo sjedeća mjesta u objektima i uklanjanje plesnih podija neke su od epidemioloških mjera koje europske države uvode uoči zime. Njemačka, koja predsjeda Europskom unijom, ide i korak dalje: Angela Merkel najavila je i moguću zabranu točenja alkohola u ugostiteljskim objektima jer su ljudi kad piju preopušteni pa se ne pridržavaju mjera.

Kako će raditi kafići u Hrvatskoj i razmišlja li i domaći Stožer o uvođenju privremene prohibicije te, što je također na stolu, o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima, znat će se nakon sastanaka predstavnika ugostitelja i turizma s predstavnicima Nacionalnog stožera, epidemiologa i resornih ministarstava. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, riječ je o početku dijaloga i pokušavanja pronalaska zajedničkog jezika između svih strana.

Naime, s obzirom na strah od novog vala epidemije, koji se očekuje s dolaskom hladnijih dana, traže se načini da ljudi što manje borave u zatvorenim prostorima. Jedan od prijedloga, doznajemo, je da se što više ugostiteljskih usluga i dalje obavlja na terasama, uz korištenje grijalica. Naime, poznato je da glavni zimski događaj Advent funkcionira tako da su ljudi na otvorenom, a da pri tome ipak imaju izvor topline. No, kako će na takav prijedlog reagirati ugostitelji, ostaje vidjeti.

Jedna je od tema i smanjenje buke, odnosno stišavanje muzike, kako gosti ne bi morali preglasno govoriti. Time bi se smanjilo širenje aerosola. No, ono što je izazvalo najveću bojazan među ugostiteljima su riječi Angele Merkel i najava prohibicije. Već su prije neki njemački gradovi, poput Berlina i Münchena, najavljivali zabranu točenja alkohola nakon 21 sat ako prosječni broj dnevno zaraženih u 14 dana prijeđe 35 na 100.000 stanovnika. Njemačka je sada na 31, a Hrvatska na - 65.

  • +14
Kafići i restorani u vrijeme koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

'Takva ideja nema nikakvog smisla. Ljudi će staviti ključ u bravu, navući zastore i raditi ilegalno. To je idealno za sivu ekonomiju, jer, budimo razumni, nema toliko policije niti civilne zaštite koja bi kontrolirala ugostiteljske objekte', kaže Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja, i dodaje kako se nada da Hrvatska neće u tom smjeru.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da je dijalog najvažniji za rješavanje bilo kojeg izazova, pa tako i ovoga s epidemijom.

'Svi imamo isti cilj, a to je sprečavanje širenja zaraze i održavanje svakodnevnih aktivnosti i ekonomije', kaže Beroš i dodaje kako je uvjeren da će se doći do modela koji svima odgovara u danim okolnostima.

Neslužben se doznaje da Nacionalni stožer civilne zaštite za sada nema namjeru uvoditi zabranu točenja alkohola.

S druge strane, epidemiolozi smatraju da bi se ipak trebalo malo strože postupiti, pogotovo u ovom dijelu godine kada očekujemo pogoršanje situacije. Njihovo je stajalište da bi se nenošenje maske trebalo sankcionirati, a ukidanje alkohola podržali bi u cilju poboljšanja epidemiološke situacije. Tome u prilog ide to što je europski ECDC identificirao klubove, barove i teretane kao žarišta, piše Jutarnji list.