finina nagrada

Uručene Zlatne bilance, Finini analitičari odlučili tko je najbolji poduzetnik

27.06.2024 u 23:47

Bionic
Reading

Financijska agencija (Fina) večeras je 16. put dodijelila nagrade Zlatna bilanca najboljim hrvatskim tvrtkama, a sveukupni pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema kreditnom rejtingu u 2023. godini je tvrtka Ingemark iz Zagreba, iz djelatnosti računalnog programiranja

Na svečanoj dodjeli nagrada Zlatna bilanca pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a u organizaciji Fine i Jutarnjeg lista, dodijeljeno je 17 nagrada: 11 zlatnih bilanci najuspješnijim tvrtkama u pojedinim djelatnostima i šest zlatnih bilanci za posebne kategorije.

Sveukupni pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema kreditnom rejtingu u 2023. godini je zagrebačka tvrtka Ingemark koja je ujedno i dobitnik Zlatne bilance za najbolju tvrtku u kategoriji Informacije i komunikacije.

Dobitnici prema djelatnostima

U kategoriji poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo Zlatnu bilancu za 2023. godinu osvojilo je osječko Žito. Nagrada u kategoriji rudarstvo i vađenje pripala je Kamingu iz Ljubešćice, a u prerađivačkoj industriji Wienergergeru iz Karlovca.

U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija nagradu je odnio Termoplin iz Varaždina, a u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša Grabov Rat iz Bola.

Spegra iz Splita osvojila je Zlatnu bilancu u kategoriji građevinarstva. U trgovini je nagrađen Intermod iz Zadra.

Najbolja u kategoriji prijevoza i skladištenja je Luka Dubrovnik. U pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane to je Newrest Dubrovnik iz Čilipa. U informacijama i komunikacijama pobjednik je Ingemark, a u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima Oikon iz Zagreba.

Dobitnici u posebnim kategorijama

Najuspješniji dugovječni poduzetnik je Luka Dubrovnik, novi poduzetnik: Sinitech Industries Sisak (proizvodnja strojeva za industriju hrane, pića i duhana). Najveći privatni poduzetnik po ukupnom prihodu je Prvo plinarsko društvo.

Najuspješnija banka je Zagrebačka banka. Najbrže rastuća tvrtka je Infobip, a najbolji poduzetnik prema kreditnom rejtingu Ingemark.

Metodologija

Finini analitičari na temelju godišnjih financijskih izvještaja dolaze do podataka o najuspješnijim tvrtkama. Ove godine analizirano je 156.145 poslovnih subjekata, a u konkurenciju za Zlatnu bilancu ušlo ih je 4.612.

Nagrade se dodjeljuju rangiranjem 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija: prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti.

Ukupni pobjednik ima najvišu ocjenu kreditnog rejtinga prema priznatim svjetskim standardima.

sve osim nogometa

Učitavanje...