SPORNA KONCESIJA

Ustavni sud dao zeleno svjeto za vađenje litija u Srbiji, Rio Tinto pozdravio odluku

11.07.2024 u 19:23

Bionic
Reading

Multinacionalna korporacija Rio Tinto pozdravila je presudu srbijanskog Ustavnog suda u četvrtak kojom je srušena vladina odluka iz 2022. o ukidanju dozvole za otvaranje rudnika litija u toj zemlji.

Ustavni sud Srbije priopćio je da je vlada "prekoračila granice svoje nadležnosti" ukinuvši uredbu o prostornom planu područja za eksploataciju i preradu rude litija te utvrdio da je odluka bila neustavna.

Bude li dovršen, projekt "Jadar", kojim Rio Tinto namjerava eksploatirati litij u zapadnoj Srbiji, mogao bi zadovoljiti 90 posto trenutne potrebe za litijem u Europi, a tvrtku učiniti vodećim proizvođačem te sirovine.

"Rio Tinto pozdravlja odluku Ustavnog suda Srbije", navela je korporacija u priopćenju poslanom Reutersu.

"Nastavljamo vjerovati da projekt Jadar ima potencijala da bude resurs litija i bora svjetske klase koji bi mogao djelovati kao katalizator za razvoj drugih industrija i tisuća radnih mjesta za trenutnu i za buduće generacije u Srbiji".

Vlada je u siječnju 2022., nakon prosvjeda aktivista za zaštitu okoliša, ukinula Rio Tintovu dozvolu kojom je određeno područje za rudarenje litija u sklopu 2,4 milijardi dolara vrijednog projekta.

Litij, koji se uglavnom koristi u baterijama električnih vozila i mobilnih uređaja, mnoga veća gospodarstva smatraju kritičnom sirovinom.

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se u u četvrtak u Beogradu ispred zgrade Ustavnog suda kako bi tražili prestanak eksploracije litija, tvrdeći da je ona loša za okoliš.