smanjenje birokracije

Velike kontroverze: Nijemci ukinuli registriranje gostiju u hotelima, ali ne za sve

27.09.2024 u 13:49

Bionic
Reading

Uskoro će u njemačkim hotelima biti jako bitno strogo razlikovati tko je Nijemac, a tko stranac. U sklopu danas usvojenog zakona koji bi trebao smanjiti birokraciju u Njemačkoj, od sljedeće godine više neće biti potrebna registracija prilikom odsjedanja u tamošnjim hotelima. No postoji i kvaka - to vrijedi samo za Nijemce, ne i za strane goste

Nova zakonska odredba u Njemačkoj, prema kojoj se strani gosti prilikom odsjedanja hotelima dobivaju drugačiji tretman od domaćih, naišla je na kritike u Njemačkom udruženju hotelijera, piše Tagesschau.

'Nije u našem DNK-u da se pravimo razlike u tome kako tretiramo naše goste. Definitivno očekujem stres i pitanja na hotelskoj recepciji', istaknuo je generalni direktor Udruženja Markus Luthe za dpa, koji se već desetljećima zalaže za jednostavniju proceduru prilikom prijave.

Kritike idu na račun cijelog zakona, koji je prema Udruženju propustio priliku za potpunom digitalizacijom.

'Idealno bi bilo da je proces u potpunosti digitaliziran. I za Nijemce i za strance', rekao je Luthe, istaknuvši da i susjedne zemlje već imaju takvu proceduru.

Luthe se boji da će u nekim smještajnim objektima domaći gosti i ubuduće morati ispunjavati formulare.

Primjerice, toplice i lječilišta trebaju te podatke zbog posebnih pristojbi za takve usluge. Prema Lutheu, pogođeno je 42 posto noćenja u Njemačkoj jer je u toplicama više od 90 posto domaćih gostiju.

  • +5
Turisti - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić