TURISTIČKI MEGAPROJEKT

Vicenco Blagaić tvrdi: Imamo Hrvatski san! U Dubrovačkom primorju konačno nastaje resort od milijardu eura

15.07.2024 u 14:23

Bionic
Reading

Splitski poduzetnik Vicenco Blagaić, u javnosti najpoznatiji kao vlasnik i organizator najvećeg hrvatskog sajma nautike Croatia Boat Show, uspio je u svom projektu života: nakon punih šesnaest godina rada otkupio je zadnjih sedam četvornih metara zemljišta na lokaciji Tri sestrice u Dubrovačkom primorju, gdje namjerava graditi zatvoreni luksuzni resort nazvan Hrvatski san

Radi se o golemom zemljištu od više stotina hektara smještenom na samom rubu Pelješca kod mjesta Doli, koje je još od 1969. godine bilo planirano kao najveća turistička zona u tadašnjoj Jugoslaviji, no zbog nesređenih vlasničkih odnosa nitko nije želio ulaziti u investiciju sve do Blagaića. Kako potvrđuje za tportal, samo glavna parcela bila je u suvlasništvu 103 obitelji i njihovih nasljednika, pa je za okrupnjivanje trebalo sklopiti čak 1200 ugovora.

Taj posao nedavno je priveden kraju spomenutom česticom od sedam kvadrata, urbanistički plan uređenja ovog područja već je na snazi, a upravo traju oko osam milijuna eura vrijedni radovi na izgradnji infrastrukture - prometne mreže, vodovoda, električnih vodova i optičkih kabela. Više arhitekata paralelno izrađuje projekte za prvu fazu izgradnje.

'Ona uključuje dva hotela, 75 apartmana i rezidencija, 21 vilu, beach club i malu marinu. Po planu, gradnja će započeti tijekom 2025. godine i trajat će dvije godine', potvrđuje Blagaić za tportal.

Radovi na građevinskom zemljištu Tri sestrice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Šime Fabris

Njegov projekt Hrvatski san ukupno je procijenjen na vrijednost od čak 920 milijuna eura i po informacijama koje se mogu pronaći na stranicama Ministarstva gospodarstva, u konačnici bi trebao imati sedam hotela s 400 smještajnih jedinica, 500 apartmana, sportske sadržaje, marinu za megajahte, teren za golf s 27 rupa, 220 vila, dućane, restorane, barove, galerije i slično.

'Za vile i apartmane zainteresirani su najbolji svjetski sportaši i najveći svjetski celebrityji, a bit će to prvo potpuno zatvoreno naselje u Hrvatskoj, strogo čuvano i s velikim naglaskom na sigurnost', kaže Blagaić. On objašnjava da se ništa slično ne može realizirati u urbaniziranim dijelovima zemlje zbog brojnih prostornih i infrastrukturnih ograničenja, no na lokaciji Tri sestrice radi se o velikoj površini zemljišta udaljenoj od naselja, a koja je uz to već desetljećima planirana upravo za ovu namjenu.

Samo zemljište, naglašava, otkupljivano je 'bez fige u džepu', odnosno nije se radilo o okrupnjivanju poljoprivrednih površina na kojima nije bila dozvoljena gradnja, da bi se one potom prenamijenile.

Investitori nogometaši, NBA zvijezde...?

Tko su svjetske zvijezde čiji se dolazak u Hrvatsku najavljuje, Blagaić zasad ne želi otkrivati. Neslužbeno se spominju nogometaši poput Luke Modrića, Matea Kovačića, Davida Beckhama i drugih, s kojima je on već bio u kontaktu, kao i neke NBA zvijezde, no ovaj investitor o tome zasad ne želi govoriti.

'Naša ambicija jest doseći razinu ekskluzivnosti koja u Hrvatskoj zasad ne postoji, od brendiranih hotela i restorana, preko prestižnih trgovina i marine za najveće jahte, do pravog terena za golf i aerodroma za prihvat malih privatnih aviona. Čak i glavna prometnica koju upravo gradimo izgledat će luksuzno i uz četiri trake imat će pomno hortikulturno uređenje, LED rasvjetu, pješačke i biciklističke staze te koridor za džogiranje', objašnjava nam Blagaić.

Vicenco Blagaić i resort Hrvatski san Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

Njegovo buduće naselje prostire se uz osam kilometara obale, za koju namjerava zatražiti koncesiju.

Radi se o investiciji od gotovo milijardu eura, za čiji je uspjeh ključna upravo prva faza na kojoj trenutno radi: kada ona uspije, slijedi logičan razvoj idućih. Sam projekt upravo zato koncipiran je tako da bi se omogućila njegova faznost.

Unosne ponude

Blagaićeve ideje su u javnosti često proglašavane megalomanskima i nerealnima, pa su katkad izazivale i podsmijeh, no u ovom slučaju on je svoj početni plan zbilja doveo do faze realizacije. Kako je potvrđeno tportalu, danas je 90-postotni vlasnik projekta koji ima riješeno vlasništvo nad zemljištem, važeći urbanistički plan, a vrlo skoro i izgrađenu kompletnu infrastrukturu - dakle za izdavanje građevinskih dozvola više ne bi trebale postojati doslovno nikakve prepreke.

'Proteklih godina imao sam jako puno vrlo unosnih ponuda za prodaju, one su i danas na stolu, ali moj cilj je samostalno dovesti ovu investiciju do kraja', potvrđuje Blagaić za tportal.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Šime Fabris

Desetak posto udjela u ovom projektu, inače, ranije je prodao da bi se pokrili troškovi razvoja i gradnje infrastrukture na ovoj lokaciji.

'Od prvog dana uložili smo ogroman novac u izradu masterplana i velike makete, trenutno deset velikih svjetskih arhitekata radi na idejnim rješenjima prve faze, a infrastruktura i ceste samo su nulti korak. Zašto bismo uopće tražili investitore kada možemo probati i sami? Gradit ćemo dijelom uz pomoć kredita, dijelom prodajom nekretnina krajnjim kupcima, a prva faza odmah će 'gurati' drugu. Da, otkup zemljišta trajao je dulje od petnaest godina, a i na dozvolama radimo još od 2017. godine - ali ni u drugim državama procedura nije puno brža, pogotovo kada se radi o projektima ove veličine', kaže Blagaić.

Splićanin kojega su nekada posprdno zvali 'kralj maketa' tomu se othrvao i sada - kako se vidi iz fotografija i snimaka tportala - radi sasvim ozbiljno.