da se smrzneš

Vlasnik Tesle i Twittera oborio rekord u najvećem gubitku bogatstva u povijesti, ali ne mora se bojati gladi

12.01.2023 u 14:22

Bionic
Reading

Elon Musk oborio je svjetski rekord u najvećem gubitku bogatstva u povijesti. Od studenog 2021. do prosinca 2022. izgubio je oko 165 milijardi dolara, objavila je Guinnessova knjiga rekorda na svojoj web stranici

Brojke se temelje na podacima Forbesa, ali Guinness piše da se na osnovu drugih izvora može zaključiti kako je Musk izgubio i puno više.

Muska je najviše koštala kupovina Twittera za 44 milijardi dolara, nakon čega je uslijedio veliki pad vrijednosti dionica njegove tvrtke za proizodnju električnih automobila Tesla.

Slijedi pad vrijednosti dionica Muskove tvrtke za proizvodnju električnih automobila Tesla nakon što je prošle godine kupio Twitter. Investitori su se uplašili kako će se Musk ponajviše fokusirati na razvoj društvene mreže dok će mu Tesla pasti u drugi plan.

Gubici Muska od studenog 2021. nadmašuju prethodni rekord od 58,6 milijardi dolara koji je pretrpio japanski tehnološki investitor Masayoshi Son 2000. godine.

U prosincu je vlasnik Tesle izgubio mjesto najbogatije osobe na svijetu u korist Bernarda Arnaulta, izvršnog direktora francuske tvrtke luksuzne robe LVMH, koja posjeduje modnu marku Louis Vuitton.

Vrijednost Teslinih dionica pala je oko 65 posto u 2022., dijelom zbog Teslinog lošeg poslovnog učinka. Tvrtka je isporučila samo 1,3 milijuna vozila tijekom godine, što nije ispunilo očekivanja Wall Streeta. Međutim, Muskovo preuzimanje Twittera - gdje je izazvao kontroverze otpuštanjem velikog broja osoblja i promjenom politike moderiranja sadržaja - glavni je razlog pada vrijednosti dionica Tesle.

  • +4
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi ulagači u Teslu vjeruju da bi se Musk trebao usredotočiti na proizvodnju električnih vozila jer se tvrtka suočava s padom potražnje zbog straha od recesije, rastuće konkurencije i proizvodnih izazova povezanih s Covidom.

Musk prema procjeni Forbesa sada vrijedi oko 178 milijardi dolara, dok je bogatstvo Bernarda Arnaulta procijenjena na 188 milijardi dolara.