zanimljiva analiza

Znate li koliku plaću ima prosječan Hrvat: Imate li vi više?

22.07.2024 u 20:28

Bionic
Reading

Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj, s iznosom od 1324 eura, bila je nominalno viša za 16,9 posto u odnosu na svibanj 2023. godine. Prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je na godišnjoj razini viša za 17,3 posto, a iznosila je 1832 eura

Realan rast prosječne mjesečne bruto plaće na godišnjoj razini neprekidno traje od početka prošle godine, a neto plaće od ožujka 2023. Prosječna neto plaća viša je realno za 13,2 posto u odnosu na svibanj 2023. godine dok je bruto plaća realno viša za 13,6 posto godišnje.

U svibnju je najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena u djelatnosti Proizvodnja odjeće u iznosu od 847 eura. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Zračni prijevoz u iznosu od 2135 eura.

Medijalna neto plaća iznosila je u svibnju 1122 eura (+15,7 posto godišnje i dva posto mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika bila je veća. Medijalna bruto plaća iznosila je 1520 eura.

U razdoblju siječanj-svibanj 2024. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila 1293 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 15,8 posto, a realno za 11,5 posto.

'Povećanje osobnog odbitka i porezne promjene s početka godine, kao i reforma sustava plaća u javnom sektoru krajem prvog tromjesečja zrcali se na još uvijek dvoznamenkastom godišnjem rastu nominalnih i realnih plaća. Iako skromnijom dinamikom, rast plaća nastavio se i u privatnom sektoru.

  • +5
Radnici u Zagrebu - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Osim pritisaka za ublažavanje prethodnog gubitka kupovne moći za vrijeme intenzivnog porasta cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju, rast plaća u gospodarstvu podržava i nastavak solidne gospodarske aktivnosti, ali i dalje prisutan manjak radne snage u pojedinim djelatnostima.

U skladu s navedenim, podržan snažnim tržištem rada, administrativnim povećanjem plaća u javnom sektoru i nastavkom usporavanja inflatornih pritisaka, rast realnih plaća tijekom 2024. trebao bi ostati snažan, s blagom tendencijom ubrzavanja stope rasta u odnosu na 2023., kada je realna stopa u prosjeku iznosila 4,6 posto', pišu analitičari Raiffeisen banke.