SUBVENCIJSKE PRIJEVARE

Dolijali zagorski prevaranti: Četiri osobe privedene po nalogu europskog tužitelja

10.10.2024 u 14:16

Bionic
Reading

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu, policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske uhitili su danas četiri osobe zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti te subvencijske prijevare, izvijestili su iz tog ureda

Prvoosumnjičeni je, u vrijeme navodnih prijevarnih radnji, bio zaposlenik Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Navodno je koristio korisničko ime i lozinku drugog zaposlenika Agencije, te je bez pravne osnove u odgovarajući sustav unosio lažne podatke.

Time je unosio preuveličanu površinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u svom vlasništvu i vlasništvu druge trojice osumnjičenika, čime je prikazivao veću poljoprivrednu površinu prihvatljivu za dobivanje subvencija iz Europskog jamstvenog poljoprivrednog fonda, dodaje se u priopćenju.

Prema do sada prikupljenim dokazima, sva četvorica osumnjičenika su tijekom 2020., 2021. i 2022. godine podnosili zahtjeve za novčanu potporu, lažno prikazujući da obavljaju poljoprivrednu djelatnost na većim površinama od onih koje stvarno posjeduju. Zatražili su i dobili ukupno 77.000 eura iz Europskog jamstvenog poljoprivrednog fonda, što je iznos veći od onoga na što su imali pravo, zaključuju iz EPPO-a.