NEPRISTOJNO PONAŠANJE

MMA borci koji su izazvali divljački incident na Platku izvukli se samo s prekršajnom prijavom

01.02.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Protiv trojice mladića koji su u nedjelju navečer na skijalištu Platak divljački pretukli dvojicu pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i djevojku riječka policija podnijet će tek prekršajnu prijavu zbog 'naročito drskog i nepristojnog ponašanja'

Proizlazi to iz priopćenja Policijske uprave primorsko-goranske, objavljenog tri dana nakon incidenta i nakon višekratnih upita medija.

'Tijekom dosadašnjeg istraživanja, policija je utvrdila da su trojica hrvatskih državljana, starosti 21 i 22 godine, počinila prekršaj iz čl. 6. 'naročito drsko i nepristojno ponašanje' iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i protiv njih će biti podneseni optužni prijedlozi nadležnom općinskom sudu', stoji u ovom priopćenju.

Ipak, dodano je da se 'kriminalističko istraživanje nastavlja provedbom svih potrebnih mjera i radnji kako bi se utvrdile relevantne činjenice ovog događaja i po okončanju će biti podnesene odgovarajuće prijave protiv počinitelja'.

Jedan od ovih mladića službeno je prijavljen komunalnom redarstvu zbog 'driftanja' na skijaškoj stazi, pa će vjerojatno odgovarati i za prometni prekršaj.

'Prema dosad utvrđenom, tučnjava između više osoba dogodila se oko 20 sati na skijaškoj stazi, a zbog kretanja osobnog vozila po toj stazi. Naime 21-godišnji hrvatski državljanin se nepropisno kretao osobnim vozilom marke BMW po stazi, uslijed čega je vozilo propalo u snijeg te je potom zatražio pomoć od 43-godišnjeg djelatnika zimske službe da ga odveze sa staze. Budući da isti to nije mogao učiniti, 21-godišnjak se s još dvojicom suvozača s njime verbalno, a i fizički sukobio. U nastavku tučnjave sudjelovale su i druge osobe, a pritom je troje hrvatskih državljana ozlijeđeno te su zatražili liječničku pomoć u KBC-u Rijeka', objavila je riječka policija.

  • +16
Skijalište Platak Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Novi list objavio je detalje ovog incidenta.

Trojica mladića navodno su provela poslijepodne u X baru, u večernjim su satima ispred bara u snijegu vježbali MMA tehniku hrvanja, a potom su oko 20.15 sati odlučili BMW-om driftati na stazi u neposrednoj blizini baze HGSS-a. BMW je vrlo brzo nakon divljanja zapeo u snijegu te su ga putnici bezuspješno pokušavali izvući guranjem i otkopavanjem, ispričao je za Novi list jedan od gostiju kafića.

Prema njegovim riječima, članovi GSS-a bili su u X baru, a jedan od njih krenuo je na spavanje u bazu. Kada je ostavio skije i krenuo prema ulazu u bazu HGSS-a pored ulaza na žičaru, mladić i djevojka su mu zapriječili prolaz zahtijevajući da im motornim sanjkama izvuče BMW iz snijega. HGSS-ovac im je rekao da to ne može te da ide na spavanje. Mladić ga je tada nokautirao te je on ostao ležati u nesvijesti.

Incident je vidio jedan od gostiju u X baru te je potrčao u pomoć i odvojio napadača od ozlijeđenog HGSS-ovca. No mladić se nije mirio s odvajanjem te je počelo naguravanje, a ubrzo su mu se pridružila druga dvojica putnika iz BMW-a. Tada je dotrčao drugi član HGSS-a u pomoć, no i on je dobio snažan udarac u glavu te ostao na tlu. Situacija je eskalirala jer se prvi ozlijeđeni član HGSS-a probudio i sjeo ne bi li došao sebi, ali je tada zaradio sleđa udarac nogom u glavu te se više nije znalo je li uopće živ. Najbliži pomagači su mu pokušali izvući jezik, dati kisik i oživljavati ga. Istovremeno su prvog koji je istrčao u pomoć iz X bara napala dvojica putnika iz BMW-a, prvo šakama, a potom su ga bacili na pod i nastavili cipelariti.

Jedna ženska osoba htjela je zaustaviti iživljavanje i pomoći, no zaradila je četiri direktna udarca šakom u glavu i pala. Mladići, obojica teža od stotinu kilograma, nastavila su cipelariti pomagača cijelo vrijeme vičući: 'Mi smo borci. Znate vi tko smo mi?' Tada je već stigla hitna pomoć po teško ozlijeđenog HGSS-ovca, a potom i policija koja je odvela trojicu divljaka.

Muškarac koji im je prvi pritekao u pomoć završio je sa slomljenom rukom i natučen, a ženska osoba koja je željela zaustaviti iživljavanje ima unutarnje krvarenje u plućima.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

O incidentu se u srijedu oglasio i HGSS:

'Hrvatska gorska služba spašavanja strogo osuđuje bilo kakav oblik nasilja te ga smatramo neprihvatljivim za naše društvo. Ogorčeni smo ovim bezočnim napadom na naše članove koji su proteklog vikenda odvojili svoje slobodno vrijeme kako bi osiguravali posjetitelje na skijalištu Platak. Nakon završetka akcije i dežurstva bez ikakvog povoda i motiva došlo je do napada na naše članove - volontere.

Vjerujemo da će institucije pomno istražiti slučaj i adekvatno sankcionirati počinitelje. Našim napadnutim članovima pružit ćemo svu potrebnu pomoć i podršku te im želimo brz oporavak', napisali su HGSS-ovci.