materijalna šteta

Nakon niza pomorskih nesreća u zadarskom akvatoriju nema ozlijeđenih

08.08.2024 u 16:44

Bionic
Reading

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH (MMPI) izvijestilo je da nema ozlijeđenih niti je došlo do onečišćenja mora u zadarskom akvatoriju nakon nekoliko pomorskih nezgoda i nesreća koje su se noćas dogodile uslijed jakog nevremena

Tijekom noćašnjeg prolaznog ali snažnog nevremena, dogodilo se nekoliko pomorskih nezgoda u zadarskom akvatoriju, čiji ishod je materijalna šteta na plovilima, bez stradalih, ozlijeđenih i bez onečišćenja mora i morskog okoliša, izvijestili su iz MMPI-a.

Dodali s da je lučka kapetanija Zadar u koordinaciji s Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka) djelovala je u nizu pomorskih nezgoda, uglavnom nasukavanja.

Dojavu o prvoj pomorskoj nesreći u zadarskoj Kapetaniji zaprimili noćas u 1.06 sati sati, kada je dojavljeno o jedrilici nasukanoj kod ulaza u Gradsku luku Zadar.

Dolaskom na mjesto događaja ustanovljeno je da među 10 članova posade nema ozlijeđenih, kao i da su se samostalno iskrcali na obližnju obalu, nakon čega su zbrinuti u Vatrogasnome domu, u Zadru.

Nedugo nakon nasukavanja jedrilice u Zadru iz MRCC Rijeka u Lučku kapetaniju Zadar dojavljeno je o nizu izvanrednih događaja na moru zadarskog arhipelaga.

Brodice kod otoka Rave i otoka Ugljena uputile su poziv u pomoć, ali su kasnije otkazali poziv jer su samostalno riješili problem. U spasilačku akciju upućeni su službenici Ispostave lučke kapetanije u Salima (ILK Sali), na temelju poziva voditelja jedrilice s četiri člana posade, od kojih dvoje djece, a koji dojavili nasukavanje u uvali Sabuša.

"Iz MRCC Rijeka u LK Zadar proslijeđen je poziv pogibelji 'MAY DAY' posade brodice, na poziciji u sjeveroistočnom dijelu zadarskog akvatorija, slijedom čega je prema mjestu dojave angažiran brod Obalne straže. Naknadno pokretanju spasilačke akcije, noćas u 3.30 sati MRCC Rijeka obavijestila je sve uključene jedinice da je posada brodice prijavila kako su na sigurnom, neozlijeđeni, dok je brodica pretrpjela za sad nekvalificirana oštećenja, bez prijave onečišćenja mora i morskog okoliša, čime je ova akcija ujedno i okončana", izvijestili su.

  • +9
Nasukana jedrilica u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc