RADOSTI ILI GADOSTI?

10 najbizarnijih zimskih sportova

13.01.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Voljeli zimu i snijeg ili ne, zimske radosti pružaju nebrojene mogućnosti - od klasičnih, preko bizarnih, do olimpijskih aktivnosti i sportova. Ako ste se zasitili skijanja ili bordanja, vrijeme je da proučite neke nove opcije

Jedrenje na ledu
Recimo da ste usred zime poželjeli jedriti, ali jezero u vašem kraju se zaledilo, a more vam nije u blizini. Nema problema, uvijek imate jedrenje na ledu. I ne, neće vas smatrati čudakom, taj sport se naveliko prakticira. Princip je otprilike isti kao kod običnog jedrenja, ali s posebno izrađenim jedrilicama koje fino klize po zaleđenim površinama. Premda je najraširenije u SAD-u i Kanadi, ne bojte se, prakticira se i u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj. Pa gdje prvo stignete...

Utrka na lopatama

Ako ste mislili da je skijanje ili bordanje adrenalinski sport, onda niste probali utrkivanje na lopatama. Dakle, kao da se spuštate na vrećama, samo možda malo stabilnije. Natjecatelji odaberu lijepo snježno brdašce, a između njih i njihove stražnjice nalazi se samo tanka lopatica. I da ne bi bilo zabune, postoji više vrsta lopata koje daju različitu brzinu pri spuštanju. Utrka na lopatama nekad je bila uobičajen dio X Gamesa, no disciplina je ukinuta zbog zabrinutosti za sigurnost natjecatelja.

Skijoring

Nažalost, nismo mogli otkriti prijevod ove sportske discipline, no poanta je u tome da skijoring spaja skijanje i konje. Kako, pitate se. Tako što su u nekim dijelovima svijeta pseću zapregu jednostavno zamijenili konjima, a sanjke skijama. I sad imate gomilu entuzijasta koji prikače skije na noge pa se prihvate za konje i ostalo prepuste njima. Ne treba napominjati da je pričvršćivanje svog trbuha za životinju puno luđe od obične vožnje na sanjkama koje vuku psi.


Plivanje u zaleđenom jezeru
Premda se više radi o aktivnosti ili čak ludosti, a manje o sportu, ovo je zapravo vježba fizičke izdržljivosti i sigurno nije za one slabijeg srca. Osim fizičke spremnosti, poželjna je i određena doza hrabrosti, jer kad u gaćicama izađete na minus, teško da će vam biti svejedno i da ćete s lakoćom uskočiti u vodu dok vam se na dlakama već lagano stvaraju sige.

Kajak na snijegu
Osim jedrenja, još jedan klasični ljetni sport preselio se na snježne obronke - vožnja kajaka. Budući da je fino premazan voskom, kajak klizi kao na ledu pa će vam osim malo ludosti trebati i ponešto znanja upravljanja njime. Premda se smatra ekstremnim sportom, malo je skijališta koja dozvoljavaju taj luksuz. No još uvijek postoje  profesionalna natjecanja koja čak uključuju uzvisine, zavoje i svakakve druge prepreke. Pa tko voli...

Grudanje
Ako ste mislili da su grudanje izmislili u parku preko puta i da je rezervirano samo za zabavu, gadno ste se prevarili i vjerojatno nikad niste čuli za Yukigassen. Radi se o ozbiljnom natjecanju koje se svake godine održava u Japanu, a proširilo se i na ostatak svijeta. Natjecanja su timska, pravila su jednostavna, a ekipe su toliko ozbiljne da imaju svoje sponzore, dresove, kacige i svu ostalu potrebnu opremu. Ne bi nas čudilo da uskoro postane i olimpijski sport.

Skeleton
Da ne bi ispalo da ne cijenimo bizarluk olimpijskih sportova, skeleton je jedan od onih koji se našao na toj listi, ali definitivno ulazi i na našu. Natjecatelji se kližu na prsima na malim metalnim sanjkama, a upravljaju njima pokretima tijela. Možda ne zvuči kao nešto pretjerano ekstremno ili bizarno, ali ako vam kažemo da se natjecatelji spuštaju na glavu pri brzini od 140 kilometara na sat, onda rasprava postaje suvišna.

Festival bacanja koza
Španjolska je definitivno zemlja koja voli bizarne festivale. Ovaj primjer nije toliko vezan za snijeg, ali održava se svake četvrte nedjelje u siječnju pa smo shvatili da ga je korisno spomenuti. Stanovnici malog grada Manganeses de la Polvorose okupljaju se kako bi - bacali koze. Što je najbolje, festival postoji toliko dugo da više nitko ne zna kako je započeo. Dio sudionika baca koze s vrha lokalne crkve, a ostali ih dočekuju i hvataju. Premda su vlasti zabranile ovaj tradicionalni događaj, lokalci to uporno zanemaruju, a budući da je vrlo malo podataka o stvarnom stradavanju koza, nećemo se miješati u tradiciju.

Bacanje u mrzlom blatu
Dakako, Japanci su svjetski prvaci u bizarlucima, u što se ubraja i njihov festival bacanja u mrzlom blatu iliti Dairokuten-no-Hadaka Matsuri. Održava se svake veljače i gotovo goli odrasli muškarci, kažemo gotovo goli jer na sebi imaju samo pelene za odrasle, pobacaju se u neku ledenu kaljužu i onda se međusobno gađaju blatom. Pretpostavljamo da se radi o nekom iskrivljenom nabacivanju testosteronima i vježbanju bicepsa na bizaran način.

Picigin na Bačvicama

Sad već tradicionalno 1. siječnja na splitskoj gradskoj plaži Bačvice nađe se nekoliko ili nekoliko desetaka entuzijasta koji se odluče skinuti na minusu, ući u more i zaigrati picigin. Eto, i mi svog konja za utrku imamo.