NEMILOSRDNA EVOLUCIJA

Ljudi su pametniji od majmuna zbog - kuhanja?!

19.07.2010 u 11:14

Bionic
Reading

Mnoge zemlje, osobito one mediteranske, kuhanje su razvile do razine umjetnosti, a znanstvenici sada tvrde se bez njega ne bismo ni odvojili od svojih predaka - majmuna

Naime, prema jednoj zanimljivoj evolucijskoj teoriji, rani su ljudi prije oko dva milijuna godina razvili ukus za kuhanu hranu, a upravo je to pokrenulo niz promjena zahvaljujući kojima smo postali tako inteligentni. Ključnu ulogu u tom procesu odigralo je - žvakanje

Teorija, čiji su najgorljiviji pobornici Richard Wrangham sa Sveučilišta Harvard i Christopher Organ sa Sveučilišta Brown, podijelila je paleontologe. Kako bi uvjerili 'nevjernike', Wrangham i njegovi suradnici predstavili su krajem lipnja na Konferenciji o evoluciji u Portlandu niz empirijskih dokaza prema kojima su ljudi, kada su jednom naučili kuhati, na žvakanje trošili znatno manje vremena i energije od ostalih primata koji nisu ovladali vatrom.

Prema toj teoriji, primati naše veličine provode 48 posto svoga budnog vremena u žvakanju, dok ljudi žvaču manje od 10 posto dana

Usporedba zuba pokazala je da ljudi imaju puno manje kutnjake u odnosu na tijelo od ostalih primata. To isto vrijedi i za neandertalce i naše izravne pretke Homo erectuse, no ne i za izumrle hominide iz skupina Homo habilis i Homo rudolfensis.

Paleoantropolozi već dugo znaju za ove činjenice, međutim, dosad ih nitko nije uspio objasniti.

Prema Wranghamovu timu rješenje misterija je jednostavno – naučili smo kuhati. Prije oko dva milijuna godina H. Erectus je razvio ukus za hranu koja je slučajno pala u vatru. Tako su ovi rani ljudi naučili koristiti plamen za kuhanje i pečenje, a hranjivi sastojci postali su im dostupniji. Budući da su se stjenke stanica hrane djelomično raspale već tijekom termičke obrade, nisu je trebali tako puno žvakati, a postala je i lakše probavljiva.

Wrangham nadalje tvrdi da je ova dodatna energija omogućila ljudima da razviju veće mozgove i složenije društvene odnose. 'Fosilni zapisi potvrđuju da su mozgovi hominida počeli ubrzano rasti upravo u to vrijeme', kaže znanstvenik.

No, glavni problem teorije je taj što do sada nitko nije uspio sa sigurnošću dokazati da su naši rani preci naučili vladati vatrom prije više od milijun godina. Najstariji čvrsti dokazi o postojanom održavanju vatre u ljudskim nastambama, otkriveni u Izraelu, stari su oko 790.000 godina.

Prednosti kuhanja, koliko energije trošimo na žvakanje i koliko energije u tijelo otpušta kuhana, a koliko sirova hrana, ispitao je dr. Martin Wickham u kratkom eksperimentu pred BBC-jevim kamerama. Pogledajte video: