Iako je javnosti predstavljena početkom mjeseca u Kini, roza čokolada nije jeftin proizvod za široke mase nastao dodavanjem sumnjivih umjetnih bojila u bijelu čokoladu, već potpuno prirodna čokolada nastala od biranih vrsta kakaovca
Iza nove čokolade stoji velika švicarska grupacija Barry Callebaut, a na inovativnim rješenjima za proizvodnju ružičaste verzije godinama su radili stručnjaci iz njihovih istraživačkih i razvojnih centara u Francuskoj, Belgiji te njemački stručnjaci sa Sveučilišta Jacobs u Bremenu.
Zrna kakaovca ruby, prema kome je ovaj tip čokolade dobio ime, dolaze iz raznih krajeva svijeta, a karakterizira ih crvenkasta boja i intenzivan okus bobičastog voća.
Nakon gorkih, mliječnih i slatkih okusa dosad poznatih tamne, mliječne i bijele čokolade, čokolada Ruby donosi potpuno novi doživljaj okusa, a glasnogovornik kompanije opisao ga je kao 'napetost između bobičastog voća i uglađene slatkoće'.